Annons

Måste ändra sin affärsmodell

Qualcomm döms för missbruk av monopol

Qualcomm har i en domstol fällts för missbruk av monopolställning och måste ändra sin affärsmodell.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm, som gör bland annat modem åt Apple och Snapdragon-chipseten har anklagats för ojuste affärsmetoder länge. Apple drev en rättstvist kring att Qualcomms licensavgifter var orimliga men tvingades vika ner sig och göra upp i godo. Det har sagts att Qualcomm blockerar samsung från att sälja sina chipset till andra tillverkare, om de gör det får de i sin tur inte köpa kretsar av Qualcomm.

Men i den rättegång som nu avgjorts är det den amerikanska myndigheten FTC som stämt Qualcomm för missbruk av monopolställning, och det är Lucy Koh, känd bland annat från de evighetslånga patenträttegångarna mellan samsung och Apple, som hållit i domarklubban.

Domstolen slår fast att Qualcomm är att betrakta som monopol, och att deras affärsmodell är ett missbruk av denna monopolställning. Enligt domen har deras affärspraxis  där man krävt att man måste köpa kretsar från Qualcomm för att få licensiera teknik strypt konkurrensen och deras licensavgifter har varit orimligt höga och måste omförhandlas. Övervakare i företaget ska kontrollera att domen efterföljs under de närmsta sju åren.

Qualcomm har överklagat domen.