Ny tillverkare på tronen

Qualcomm inte längre störst – Mediatek har gått om

Qualcomm inte längre störst när billigare telefoner tar större marknadsandel.

Publicerad Uppdaterad

Ett ökat intresse för budget- och mellanklasstelefoner ledde till att Qualcomm inte längre är den största processortillverkaren för mobiltelefoner. I stället är det taiwanesiska Mediatek som fick den största marknadsandelen under tredje kvartalet 2020 enligt analysfirman Counterpoint. Globalt sett hade Mediatek 31 procent av marknadsandelarna, en ökning från 26 procent jämfört med samma period förra året, jämfört då med Qualcomms 29 procent som var en minskning från 31 procent jämfört med förra året. På tredje plats kom Apple, Samsung och Hisilicon som alla tre hade tolv procent vardera. Den främsta anledningen till Mediateks ökning tros vara deras satsning på billigare telefoner på stora marknader som Indien, Kina och Latinamerika.

Medan Mediatek blev störst både totalt och för budgetprocessorer så är Qualcomm fortfarande den största tillverkaren av 5G och processorer för dyrare lyxtelefoner där företaget har 39 procent av marknaden.

Under tredje kvartalet ökade dessutom efterfrågan på 5G-telefoner då 17 procent av alla telefoner som såldes var en 5G-telefon. Counterpoint räknar med att den siffran kommer fortsätta öka, delvis tack vare Apples satsning på 5G men också att 5G är på väg ner i prisklasserna.