Annons

Snapdragon 835

Qualcomm lanserar nästa års toppchipset

Qualcomm har på typiskt Qualcomm-vis offentliggjort sitt senaste chipset utan att egentligen berätta något om den.

Publicerad Uppdaterad

Snapdragon 835 är nu alltså officiellt lanserad, och vi får visserligen inte veta något om klockfrekvenser eller processorkärnor, men helt utan information blir vi inte. Chipsetet ska tillverkas av Samsung med deras 10 nanometersprocess. Resten av Qualcomms pressmeddelande handlar i stort sett om hur fantastiskt smått 10 nanometer är.

Låt oss skippa den biten och konstatera att måttet anger bredden på ledningsbanorna i elektroniken. Ju mindre, desto kompaktare kan man bygga elektroniken, och det innebär dessutom att den kräver mindre ström att driva och blir snabbare bara av att avstånden blir kortare. Och den nya 10 nanometersprocessen som Samsung drog igång i oktober är ytterligare ett rejält kliv neråt jämfört med de 14 nanometer som till exempel chipseten i årets toppmodeller är tillverkade i. Enligt Qualcomm får man 27 procent bättre prestanda med 40 procent lägre energiåtgång.

Vi får också veta att Snapdragon 835 kommer att finnas i mobiler i vår nästa år, vilket troligen gör det till det chipset som vi kommer att få se i toppmodeller från Sony, HTC, LG, Samsung med flera nästa år.

Förutom alla frågor kring vad som är nytt i chipsetet väcker själva namnet frågor. Alla hade väntat sig att nästa Toppchipset skulle heta Snapdragon 830. Varför 835? Vill man markera att det är ett större kliv än föregående generation? Eller kommer det även ett Snapdragon 830, och vad blir då skillnaden.

Känner vi Qualcomm rätt kommer de släppa ifrån sig svaren på dessa frågor lite i taget under de närmaste månaderna.

Källa