Mobile World Congress 2018

Qualcomm lanserar Snapdragon 700-serien

Qualcomm har lanserat en ny mobilplattform som ska lägga sig mellan chipseten i Snapdragon 600-serien och toppmodellerna.

Publicerad Uppdaterad

För ett par år sedan var mellanklasschipseten på väg att hinna i kapp toppchipseten i prestanda och funktioner. Sedan har prestandan i toppen dragit i väg rejält medan mellanpris har stått och stampat. Även Qualcomm verkar ha noterat detta gap, för nu lanserar man en ny produktserie, Snapdragon 700, för telefoner som inte behöver den allra högsta prestandan men ändå ska vara lite mer premium än de som förses med chipset från Snapdragon 600-serien.

Kommersiella prover av plattformen ska levereras till kunderna under första halvåret, men Qualcomm är förtegen om exakt vilka plattformar man planerar att släppa i produktserien, så det är för tidigt att tala om nanometer, antal kärnor och kluster.

Qualcomm lyfter i alla fall fram ett antal funktioner från Snapdragon 845 som även kommer att finnas i 700-serien. Till dem hör Quickcharge 4+ som ska kunna ge 50 procents laddning på 15 minuter, Qualcomms AI-motor (som inte är en separat AI-processor som en del andra tillverkare har men arbetar efter samma principer, Bildbehandlingsprocessorn Spectra som ska ge bättre och snabbare kamerabilder, och grafikprocessorerna i Adreno-serien. Qualcomm talar om 30 procent bättre energieffektivitet och högre prestanda jämfört med Snapdragon 660, som för närvarande är Qualcomms mest högpresterande chipset utanför toppmodellerna i Snapdragon 800-serien.

Detaljerna är som sagt lite vaga, men vi lär få veta mer under våren, och kanske få se de första mobilerna med chipseten under hösten.

Källa