Techjättarna begraver stridsyxan

Qualcomm och Apple i förlikning – Intel skrotar planer på 5G-modem

Den till synes evighetslånga striden mellan Qualcomm och Apple är över. Parterna har nått en förlikning, och samtidigt meddelar Apples nuvarande modemleverantör Intel att man skrotar alla planer på 5G-modem för smartphones.

Publicerad Uppdaterad

Stämningarna har haglat i den infekterade patentstriden mellan Apple och Qualcomm sedan ett par år tillbaka, och i princip ingenting tydde på att man skulle vara i närheten av en lösning. Men den senaste rättegången han nätt och jämnt dra igång innan beskedet kom om att parterna enats i en förlikning. Stridsyxan är därmed begravd och de båda bolagen lägger ned alla stämningar mot varandra. De båda bolagen har i ett pressmeddelande uppgivit att uppgörelsen bland annat innebär att Apple kommer att betala Qualcomm en summa pengar. Man går inte in på hur stor summa det rör sig om, men det lär knappast vara småpotatis. Dessutom kommer Apple och Qualcomm att ingå ett globalt licensieringsavtal rörande de patent som legat till grund för oenigheterna från första början. 

Intel ger upp mobila 5G-chipp

Det kan möjligen finnas en koppling mellan uppgörelsen och att Apples nuvarande modemleverantör Intel i samma veva nu meddelat att man ger upp tanken på att ta fram 5G-modem för smartphones. Beskedet kom strax efter tillkännagivandet om förlikningen mellan Apple och Qualcomm, men frågan är huruvida Apple kände till Intels planer redan på förhand. Det har spekulerats i att Apple skulle få svårt att hitta en leverantör som kan tillhandahålla 5G-modem till nästa års Iphone-modeller, och Apple ska enligt obekräftade uppgifter ha övervägt att tillverka egna 5G-modem, då man inte trott på Intels förmåga att ta fram 5G-modem i tid. Men med dispyten med Qualcomm löst så har man förstås på nytt fått möjligheten att använda sig av deras 5G-modem istället. Intel uppger att man inte ser någon tydlig väg till lönsamhet när det handlar om 5G-modem för smartphones, och säger att man istället ska titta närmare på 4G- och 5G-modem för bärbara datorer. 

Källa