Ny värsting

Qualcomm presenterar Snapdragon 805

Qualcomm har presenterat ett nytt värstingchip i Snapdragon-serien. Snapdragon 805.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomms systemchip Snapdragon 600 och Snapdragon 800 har suttit i mer eller mindre varenda toppmodell i västvärlden under 2013. Nu har Qualcomm passat på att berätta att de två chippen är gammal skåpmat genom att lansera Snapdragon 805 Ultra HD.

Den främsta nyheten är möjligheten att spela upp 4K-video, medan den tidigare modellen ska ha haft möjlighet att spela in material i upplösningen. Numera ligger de fyra processorkärnorna på 2,5 gigahertz styck och är av modellen Krait 450 som samverkar med ett Adreno 420-grafikchip. 

Utöver det återfinns även modemet Gobi MDM9x25 inuti, vilket bland annat har stöd för LTE 4 och 150 megabit per sekund i nedladdningshastighet. Tillverkare som vill ha lite extra roligt kan istället stoppa in Gobi MDM9x35, vilket ska ge nedladdningshastigheter uppåt 300 megabit per sekund via LTE Advanced. 

Som sista punkt finns även en separat kameraprocessor som ska kunna hantera bilder i gigapixelupplösning och gyrobaserad bildstabilisering. 

De första exemplaren av Snapdragon 805 ska dyka upp hos tillverkare under början av nästa år och det lär inte ta speciellt långt efter det innan vi får se chippet i faktiskta telefonmodeller.