Snabbare data

Qualcomm presenterar Snapdragon 820, 617 & 430

En ny toppmodell och två mellanmodeller bland systemchip har visats upp av Qualcomm.

Publicerad Uppdaterad

Amerikanska Qualcomm har inte riktigt haft det lätt under året. Upprepade rapporter om värmeproblem i systemchippet Snapdragon 810 har skadat deras rykte rejält och bland annat gjort att Samsung valde att köra Galaxy S6-serien med sina egna chip snarare än Qualcomms (men med enormt bra prestandaresultat). Prestandaproblemen kunde även vi bekräfta när ni fick chansen att testa det lite närmare. Mycket av problemen ska ha legat i att chippet var framhetsat och inte använde sig av Qualcomms design rakt igenom.

Men nu är det nya tider, hoppas Qualcomm i alla fall. Uppföljaren Snapdragon 820 använder sig av en ny arkitektur för processorkärnorna (fortfarande med ARM-processorer, men Qualcomms eget bygge) kallat Kryo (tidigare Qualcomm-processorer har kallats Krait). Detaljer om den och det nya grafikchippet Adreno 530 är fortfarande väldigt sparsamma däremot, men det kommer mer om det. Istället avslöjar Qualcomm nu detaljer om nätverksdelen och det nya modemet X12 som huvudnummer, med LTE Cat 12 nedströms och Cat 13 uppströms. På ren svenska innebär det att det finns stöd för hela 600 megabit per sekund ner och 150 upp, vilket är det första kommersiella chippet som stödjer tekniken. Det finns även stöd för LTE-U, som bygger på småmottagare som placeras ut där de behövs (dock inget som varit aktuellt i Sverige ännu).

I mellanregistret hittar vi Snapdragon 617 och Snapdragon 430, som fått lite uppfräschade specifikationer över hela brädet men som väntat inte är lika spännande som toppmodellen.