Samsungs nya värsting

Qualcomm: Snapdragon 801 i Galaxy S5

Vid lansering var det oklart vilken systemkrets som Galaxy S5 är bestyckad med. Nu bekräftar Qualcomm att det rör sig om Snapdragon 801.

Publicerad Uppdaterad

Samsung smällde av ett fyrverkeri i går kväll när man lanserade den nya toppmodellen Galaxy S5. Men när dammet hade lagt sig var det många - bland ni mobil.se-läsare - som ställde sig frågan vad det egentligen fanns för processor på under huven på det nya flaggskeppet.

Det enda informationen som den sydkoreanska tillverkaren gick ut med var att det rörde sig om en fyrkärnig systemkrets med en klockfrekevens på 2,5 GHz och 2 Gbyte i ram-minne.

Bristen på tillförlitlig information ledde till storskaliga spekulationer, där tekniksajter världen över angav motstridiga uppgifter om vad som gällde. Just klockfrekvensen på 2,5GHz gjorde dock många övertygade om att det rörde sig om Snapdragon 801 snarare än Snapdragon 800. Samtidigt vet vi att Samsung har överklockat processorer tidigare.

På tisdagsförmiddagen valde dock chipptillverkaren Qualcomm att gå ut med pressmeddelande där man slår fast att Galaxy S5 har en Snapdragon 801-processor. Intressant är att Galaxy S5 bara är utrustad med 2 Gbyte i ram-minne, till skillnad från Xperia Z2 som har samma systemkrets, men kan stoltsera med ett arbetsminne på 3 Gbyte.

Två varianter av Galaxy S5

Efter den stora lanseringsfesten på måndagskvällen valde Samsung att mer eller mindre i tysthet att gå ut med en annan nyhet, och det är att Galaxy S5 faktiskt kommer i två modeller.

Den första har en Snapdragon 801-processor, vilket högst sannolikt kommer att vara modell som släpps i Sverige. Den andra varianten är försedd med ett åttakärnigt Exynos-chipp tillverkat av Samsung själva, och kommer förmodligen endast att säljas på ett mycket begränsat antal marknader.