https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-st-mmer-apple-p-st-s-ha-avsl-jat-teknik-hemligheter
564252
Nyheter
Striden fortsätter

Qualcomm stämmer Apple – påstås ha avslöjat teknik-hemligheter

Qualcomm stämmer nu fyra av Apples underleverantörer.
Det tycks inte finnas den minsta strimma ljus i slutet av tunneln när det gäller fajten mellan Qualcomm och Apple. Nu stämmer Qualcomm återigen Apple. Den här gången påstås Apple ha läckt uppgifter om proprietär teknologi till Intel.

Det har gått så många vändor i striden mellan Apple och Qualcomm vid det här laget att det är svårt att avgöra vilka oenigheter som hör samman. Men sannolikt är Qualcomms senaste stämning mot Apple resultatet av att man varit i luven på varandra en längre tid, snarare än en helt isolerad konflikt. Qualcomm har hur som helst stämt Apple för kontraktsbrott. Detta då man ska ha avslöjat detaljer om proprietär Qualcomm-teknologi till en av chippjättens störstsa konkurrenter, nämligen Intel. En anställd på Apple påstås ha kopierat in en person som jobbade med Intels chipp i en mejlutväxling som bland annat handlade om tekniska detaljer och källkod. 

Fick ej avslöja detaljer

Apple har inte kommenterat stämningen. Men det står i Qualcomms inlämnade dokument att Apples ingenjörer hade skrivit på kontrakt där man specifikt förbjöds att diskutera detaljer rörande Qualcomms chipp med ingenjörer som jobbade med konkurrerande chipp från Intel. I stämningen finns även uppgifter om en annan incident, då en ingenjör som jobbat med en annan konkurrerande tillverkare ha bett om information från Qualcomm. 
De båda IT-jättarna har bråkat med varandra sedan långt tillbaka, och striden tog ny fart när Apple i januari bestämde sig för att helt enkelt inte betala Qualcomms licensavgifter, som man anser är orimliga. 

 

Ämnen