Frälsaren har anlänt

Qualcomms nya wearable tech-chipp Snapdragon 3100 är här

Qualcomm stämmer nu fyra av Apples underleverantörer.
Qualcomm stämmer nu fyra av Apples underleverantörer.

Den efterlängtade uppföljaren till Qualcomms wearable tech-chipp Snapdragon 2100 för till exempel smarta klockor har nu till slut offentliggjorts. Snapdragon 3100 är både mer resurssnålt och betydligt mer kraftfullt än föregångaren.

Publicerad Uppdaterad

Många av de tillkortakommanden som Googles Wear OS-plattform (tidigare känd som Android Wear) haft har tillskrivits det faktum att de chipset som finns för enheterna inte varit bra nog. När Qualcomm tidigare i år aviserade att man hade ett nytt wearable tech-chipset på gång väcktes därför stora förhoppningar i branschen, inte minst vad gäller möjligheten att ta fram enheter som på allvar ska kunna konkurrera med Apple Watch. Och nu har Qualcomm offentliggjort sitt nya chipset Snapdragon 3100 som framför allt kräver betydligt mindre energi. 

Många fördelar

Det nya chipsetet ska således ge Wear OS-enheter betydligt bättre batteritid, förbättringar för always on-displayer samt erbjuda större möjligheter när det gäller olika typer av sensorer. En av nycklarna till den högre effektiviteten är att man försett chipsetet med en sekundär och mycket resurssnål processor, som jobbar i bakgrunden när enheten inte används aktivt. Just den lösningen ska enligt Qualcomm innebära att det nya chipsetet kräver en tjugondel av den energi Snapdragon 2100 behövde.

Samma huvudprocessor

Vad gäller huvudprocessorn så är den av samma typ som den som sitter i Snapdragon 2100. Någon enorm prestandaboost är därför kanske inte att vänta sig, utan det är den sekundära processorn som är huvudnumret. Den ger dessutom helt nya möjligheter vad gäller så kallde always on-funktionalitet för displayerna. De enheter som rustas med Snapdragon 3100 bedöms av Qualcomm kunna användas i upp till 60 timmar innan de behöver laddas på nytt. Och även vid intensivt användande som involverar GPS kan batteritiden komma upp i hela 15 timmar. De första enheterna med Snapdragon 3100 ska släppas strax innan årsskiftet och kommer från bland annat Fossil och Louis Vuitton. 

Källa