https://www.mobil.se/nyheter/quick-charge-4-laddar-telefonen-15-procent-snabbare
563493
Nyheter
Laddad lansering

Quick Charge 4+ laddar telefonen 15 procent snabbare

Den nya versionen av Qualcomms Quick Charge 4-standard påstås vara 30 procent mer effektiv.
Den nya versionen av Qualcomms snabbladdningsstandard Quick Charge har nu lanserats, och enligt chippjätten har man ökat effektiviteten med hela 30 procent.

Att kalla Snapdragon för ett dominerande varumärke på den mobila chippsidan skulle kunna vara en underdrift värdig ett omnämnande i Guinness rekordbok. Det finns förstås en rad faktorer som bidragit till framgångarna, om än både mer eller mindre snygga sådana. En framgångssaga som desto mer sällan berättas om Qualcomm rör snabbladdningsstandarden Quick Charge, som också kommit att bli omåttligt populär. Detta av den enkla anledningen att folk gillar en smartphone som laddar snabbt. Och nu har en förbättrad version av den senaste versionen Quick Charge 4 dykt upp med suffixet Plus. 

Utvecklar mindre värme

Quick Charge 4+ bjuder på en rad förbättringar gentemot Quick Charge 4, som släpptes för bara ett halvår sedan och redan då innebar en rejäl förbättring. Den nya versionen ska enligt Qualcomm vara 30 procent mer effektiv, vilket bland annat innebär att en telefon med Quick Charge 4+ laddas upp 15 procent snabbare än en telefon med Quick Charge 4. Det här åstadkommer man bland annat med hjälp av Dual Charge-teknologi, som medger att enheten använder två laddningschipp i stället för ett. På så vis kan man även leda strömmen via den för tillfället svalaste vägen och därmed få ned värmeutvecklingen, något som kan förhindra skador på USB-anslutningen eller i värsta fall överhettning. 

Finns bara på en enhet

Quick Charge 4+ finns hittills bara på en enda enhet, nämligen Nubia Z17 som släpptes för en vecka sedan. Men fler enheter lär följa, och med Quick Charge 4+ är man inte heller begränsad till enbart mobiltelefoner. Teknologin ska fungera även med billaddare, batteribanker och USB-hubbar, till exempel.