https://www.mobil.se/nyheter/r-tt-mobil-till-de-sm
280628
Nyheter

Rätt mobil till de små

När ska barnen få mobil? Och hur hittar man rätt lur och abonnemang för familjens yngsta mobilanvändare? Mobil har tittat närmare på frågan.

Att behovet av trådlös kommunikation kryper allt längre ned i åldrarna är något som alla föräldrar förr eller senare blir varse. Redan i den del av utbildningssystemet som förr kallades mellanstadiet har en stor majoritet av barnen egen mobil - vilket naturligtvis skapar ett starkt begär bland dem som ännu inte lyckats övertala mamma eller pappa att plocka fram plånboken.

Det finns många faktorer att väga in för att hitta en lyckad första mobil. Det kan ligga nära till hands att låta barnet ta över en gammal mobil och köpa en ny till sig själv, men olika åldrar har olika behov och det kanske inte är den smartaste lösningen.

För unga åldrar är det viktigt att mobilen är tålig och enkel. Titta på hur skolböcker, leksaker eller tv-apparatens fjärrkontroll hanteras - mobilen kommer med all säkerhet att få utstå en minst lika omild behandling. En begagnad tålig mobil, till exempel en Nokia 5140i, kan vara smartare val som tål att bli glömda på lekplatsen under regnskuren eller att tumla runt i väskan tillsammans med alla andra prylar.

Att mobilen dessutom har favoritfärgen kan vara av yttersta vikt för mindre barn medan intresset för märke och funktioner kommer lite senare. Telefonen ska ju inte bara fungera utan också ge status på skolgården.

Vad man som förälder inte behöver oroa sig för att mobilen ska vara för avancerad - barn har för det mesta en imponerande intuition när det gäller att hantera ny teknik.

Mp3 via blåtand

För de lite större barnen är dessa avancerade funktioner också nog så viktiga att få med när man köper mobil. Nya tekniker som Bluetooth skapades kanske med affärsmän i åtanke, men används flitigare av barn, som kan beama exempelvis bilder, mp3-låtar och ringsignaler till varandra via blueooth.

När man hittat en mobil som verkar kunna överleva i den hårda vardagen gäller det att hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Ska räkningen stanna på en rimlig nivå - säg 100 kr per månad - så finns det inga stora operatörssubventioner att hämta på själva mobilen. Satsa istället på att köpa antingen en begagnad mobil kontant eller på att hitta bästa pris på någon av nätets sajter för prisjämförelser (se separat ruta).

När det gäller valet mellan abonnemang eller kontantkort är det inte helt enkelt - för att ge bästa pris måste kontantkorten laddas varje månad, så ett abonnemang med låga minutpriser och en månadsavgift som går att ringa för kan vara det bästa alternativet, åtminstone om man prioriterar låga priser. Däremot så har kontantkorten en ennan fördel: den pedagogisk dimensionen. Kontantkorten laddas ju med ett visst belopp och när pengarna är slut så går det inte att ringa mer. Det kan vara ett bra sätt att lära ut sparsamhet och samtidigt gardera sig mot obehagliga överraskningar när räkningen kommer.

Ett mellanting är Telenors abonnemang för barn. Det har en månadsavgift som går att ringa för, men föräldrarna kan också sätta ett saldotak för varje månad som inte går att överskrida. Operatörernas priser är en djungel, så det är inte fel att göra en ordentlig kalkyl och räkna in alla kostnader under ett helt år - fasta avgifter, minutpriser, hur ofta kortet måste laddas etc.

Är mobilstrålningen farlig?

Mobiltelefoner får kontakt med omvärlden med hjälp av radiosändare och mottagare som arbetar på frekvenser mellan 450 och 2200 MHz. Alla radiosändare, men också kraftledningar, datorer, tv-apparater och inte minst mikrovågsugnar ger ifrån sig elektromagnetiska fält - en form av strålning. Beroende på effekt och frekvens kan radiovågorna tränga olika långt in i kroppens vävnader och det är fortfarande hett omdebatterat vilken effekt de har där.

Det man kan se är att energin i mobilstrålningen omvandlas till värme när den absorberas av kroppen. Det krävs dock både lång tid och hög effekt för att värmen ska få några som helst hälsoeffekter. Det som diskuteras mest är om elektromagnetiska fält från mobiler eventuellt har effekter som inte kan förklaras av uppvärmningen. Kan mobilanvändning leda till ökad risk för olika former av cancer? Än så länge går det inte att uttala sig med säkerhet om långtidseffekterna av mobilanvändning eftersom cancerformerna man letar efter behöver 20-30 år för att utvecklas medan mobilanvändningen började breda ut sig på allvar först för cirka 15 år sedan. Om det finns ett samband mellan mobiler och tumörer så kommer det med andra ord dröja innan det upptäcks i sjukvården.

Lägger man samman den forskning som finns idag så går det inte att hitta några belägg för att mobiler skulle vara hälsofarliga, men osäkerheten kring långtidseffekterna gör att det har tagits fram gränsvärden med stora marginaler och att myndigheter rekommenderar försiktighet. SAR-värdet, som är ett mått på hur mycket strålning som tas upp av kroppen, får inte överstiga 2W/kg för mobiler inom som säljs inom EU. Gränsvärdet är satt med så stor säkerhetsmarginal att det inte går att säga att en mobil med ett SAR-värde på 0,5 W/kg skulle vara mindre farlig att använda än en med värdet 1 W/kg. Dessutom anger SAR-värdet bara mobilens effekter när den sänder med full effekt, vilket sker väldigt sällan, eftersom mobilerna av batteriskäl minskar telefonens uteffekt när högsta effekt inte behövs för att nå basstationen.

Är barn och unga känsligare för mobilstrålning? Återigen är det långtidseffekterna som utgör orosmolnet. Eftersom barn växer upp med mobilen som en del av vardagen kommer de i kontakt med mobilen under ett större antal år än den grupp som hunnit en bit i livet före mobilernas intåg. Det är det som gör att myndigheterna rekommenderar extra försiktighet när det gäller barns mobilanvändning.

I Sverige är det Strålsäkerhetsmyndigheten som har till uppgift att sätta sig in i forskningen på området mobilstrålning och omvandla den till handfasta tips och råd. Hur man använder mobilen påverkar mängden strålning som kroppen tar emot mycket mer än vilket SAR-värde den har.

___

5 bra barnmobiler

Nokia 5500

Stöttålig och stänktålig telefon med enkel kamera och fm-radio. Går att installera program som MSN Messenger. Saknar dock 3G.

Pris: 500 kronor begagnad.

___

Sony Ericsson F305

Ny spelmobil med hela 11 spel installerade från start. Musikspelare, radio och kamera med bloggfunktion.

Pris: 1500 kronor.

___

Nokia 1680

Den billigaste kameramobilen på marknaden, dock med väldigt enkel kamera. Finns i svart och lila.

Pris: 600 kronor

___

_image_

Sony Ericsson K660

Inbyggd fm-radio och en bra webbläsare som gör det enkelt att surfa på exempelvis Facebook.

Pris: 2100 kronor.

___

_image_

Sony Ericsson K770

Osedvanligt bra pris på en mobil med så bra kamera. Finns i många färger. Har även 3G, radio och MSN Messenger-möjligheter. Dock enbart med operatören Tre.

Pris: 1900 kronor.

Tommy Jansson är fritidspedagog på Katarina Södra Skola. Han menar att mobilen framför allt fungerar som en trygghet för de yngre skolbarnen.

Vilken ålder skaffar föräldrar mobil till sina barn?

- Det är en stor skillnad mellan olika barn, men det är i trean som många av barnen skaffar sin första mobil. Knappt hälften av mina treor just nu har mobil, och nu efter jul är det nog en del som får mobil i julklapp också.

- Jag vet att jag hade ett barn i ettan som hade mobil, och upplevde det som en trygghet, men det är nog mer ovanligt. I tvåan händer det att en del barn får mobil i julklapp, och då kan det kanske bli lite av en statuspryl att ha mobil så tidigt.

Men det vanligaste på Katarina Södra Skola är alltså att man får sin första mobil först i trean, eller något senare än så. Att det är just i trean många av barnen får mobil är inte så konstigt, menar Tommy. Det är då som de flesta barnen börjar gå hem själva också.

Hur märks mobilen i skolverksamheten?

- Det märks inte så mycket. Just vi har ett system där barnen får låsa in sina mobiler i skåp. Skolans policy är att mobilen inte får användas under skoltid.

Är det viktigt för barnen att ha mobil?

- Ja, det börjar bli det. Det är en trygghetskänlsa också. Vissa barn har också skilda föräldrar som de bor hos varannan vecka. De längtar kanske efter pappa eller mamma den andra veckan. Då är det en stor trygghet att alltid kunna ringa. Vissa föräldrar kanske jobbar sent också, och då är också mobilen en trygghet.

Att kunna använda telefon för att på eget initiativ ringa föräldrar och kompisar är något som Tommy också ser som en naturlig del av utvecklingen i den här åldern.

- De som inte har mobil får ju låna skolans vanliga telefon för att ringa när de vill. Men det kan förstås vara skönt att ha en egen mobil. Jag tycker att i årskurs tre ska barn klara av att ringa när man behöver, det är ett mål i sig själv att de ska klara det.

När får barnen använda sina mobiler på skolan?

- De får inte använda dem alls när de är i skolan, men efter mellanmålet på eftermiddagen, när de ska börja gå hem, så börjar de plocka fram mobilerna ur väskorna. Vi erbjuder alla barnen att förvara sina mobiler i ett värdeskåp på dagarna, men annars kan de ju ligga avstängda i fickan eller väskan också om de vill.

- Det handlar framför allt att mobilerna inte ska störa verksamheten, men sedan vill vi ju också att barnen inte ska behöva bli av med mobilerna.

Finns det någon diskussion om strålningsrisker?

Nej, inte bland barnen. Men som förälder kan man ju leta upp den telefon som strålar minst, och använda headset. Men jag har inte hört barnen prata om den frågan alls faktiskt.

äkerhet>

Telia, Tre och Telenor har alla speciella familjeabonnemang som ger billigare samtal och sms inom familjen. Priset är 99 kr per månad hos samtliga operatörer, men vad som ingår varierar:

Telia Mobil Familj

- Gäller för tre personer - extra användare kostar 49 kr per månad. Max 10 personer.

- Registrerade kontantkort och privatabonnemang som ingår i gruppen: Fria samtal, sms och mms.

- Gemensam kalender med sms-påminnelser ingår.

- Samlingsfaktura.

Telenor Fritt Familj

- Gäller för tre personer - extra användare kostar 50 kr per månad.

- Registrerade kontantkort och privatabonnemang som ingår i gruppen: Fria samtal, sms och mms.

Tre 3Familj

- Gäller för tre personer - extra användare kostar 50 kr per månad. Max 12 personer.

- Registrerade kontantkort och privatabonnemang som ingår i gruppen: Fria samtal, sms, mms, messenger och positionering. Fria samtal till ett fast nummer.

- Samlingsfaktura.

- Kostnadskontroll med sms-varning vid valfritt månadsbelopp.

- Använd headset. När mobilen flyttas bara någon decimeter från huvudet minskar strålningen till en bråkdel. Även bluetoothheadset minskar strålningen eftersom de arbetar med betydligt lägre effekt.

- Håll ut mobilen från huvudet. Saknas headset - använd mobilens högtalarfunktion.

- Undvik att prata där det är dålig täckning. Är täckningen bra kan mobilen dra ned sändareffekten till en tusendel.

- Skicka sms istället för att ringa.

Läs mer på www.stralsakerhetsmyndigheten.se

ålsäk>

www.telepriskollen.se - abonnemang och kontantkort

www.prisjakt.nu - mobiler, abonnemang och kontantkort

www.pricerunner.se - mobiler, abonnemang och kontantkort

www.compricer.se - abonnemang och kontantkort

ämf>