1
1
https://www.mobil.se/nyheter/rapport-apples-nya-a15-bionic-ger-inga-stora-forbattringar
570914
Nyheter
falskt
Små steg

Rapport: "Apples nya A15 Bionic ger inga stora förbättringar"

En rapport visar att Apples nya A15-chip inte ska ge några större prestandaförbättringar. Detta trots ett högre antal transistorer på chipet.

När Apple lanserade sina nya produkter via sitt livesända evenemang så presenterades även deras nya A15 Bionic-chip. Chipet kommer att sitta i alla nya Iphone 13 och även i Ipad mini. Det är tillverkat av en av de största tillverkarna av chip i världen TSMC och är konstruerat med så kallad 5nm processteknik. Antalet transistorer på ett chip brukar signalera chipets energieffektivitet och prestanda. Trots att det nya chipet har fått dryga tre miljarder fler transistorer så har inte transistortätheten ökat med mer än en knapp procent. Och just transistortätheten brukar vara en avgörande faktor. 

En rapport från analysföretaget Semianalysis menar att den måttliga uppdateringen i transistortäthet innebär att det egentligen inte är några större prestandauppdateringar jämfört med den tidigare generationens chip, A14. 

Under presentationen berättade Apple om chipets prestanda genom att prata om förbättringarna i Ipad Mini. Problemet är bara att Ipad mini, i sin förra generation, hade ett chip som var tre år gammalt. Det är därför inte så konstigt att de stora prestandaförbättringar som nämndes kring Ipad Mini finns där. Tekniken har gått ganska långt på tre år. 

Semianalysis menar att Apple inte lyckats bli färdiga med den nya CPU-kärnan som var tänkt att hamna i det här chipet, vilket i sin tur ska bero på att att flera viktiga personer ska ha slutat hos Apple, bland annat mannen som designade ett flertal tidigare Bionic-chip. Gerard Williams III. 

Om Apple kommer att klämma till med ett fräsigare chip nästa år återstår att se.

Källa