Omfattningen oklar

Rapporter om laddningsproblem med Iphone XS och XS Max

Flera användare vittnar om att Apples nya telefoner Iphone XS och XS Max inte vill ladda om man stoppar i laddningskabeln när enheterna är i viloläge. Det finns även indikationer på att det skulle kunna röra sig om ett IOS 12-problem.

Publicerad Uppdaterad

Barnsjukdomar eller ett allmänt IOS 12-problem? Ja, åsikterna går isär en aning när det handlar om de färska rapporterna från Iphone-användare om laddningsproblem. Till en början var det nämligen uteslutande nyblivna Iphone XS- och XS Max-ägare som vittnade om att deras enheter inte ville börja ladda om laddningskabeln anslöts när de var i viloläge. Men det har efterhand dykt upp spridda vittnesmål om liknande problem även med äldre Iphone- och Ipad-enheter, efter att användarna uppdaterat till nya IOS 12. Apple har fortfarande inte kommenterat saken, och huruvida det rör sig om ett hård- eller mjukvaruproblem är således oklart. Men att det är irriterande behöver vi väl knappast påpeka. Att koppla in laddningskabeln och tro att enheten laddas upp, för att sedan upptäcka att batterinivån minskat när man ska använda telefonen är förstås ingen klang- och jubelföreställning. 

Kan vara utbrett

Det förekommer förhållandevis många vittnesmål om problemen på diverse forum, vilket är ett tecken på att problemen kan vara tämligen utbredda. Youtube-kanalen Unobx Therapy har dessutom testat nio olika XS- och XS Max-enheter, och de flesta av dem visade sig ha laddningsfelet. Det har kommit en del uppgifter som tyder på att problemen kan ha en koppling till läget USB Restricted Mode, som är ett skydd mot intrång i telefonerna via Lightning-porten som, om man så önskar, aktiveras när telefonen varit inaktiv under en längre period. Om det handlar om mjuk- eller hårdvarufel, liksom hur omfattande problemen faktiskt är, återstår nu att se. 

Källa