Går inte över till 4G

Rapporter om uppkopplingsproblem med Samsungs Galaxy S10 5G

I Sydkorea har man driftsatt de första kommersiella 5G-näten och dessutom har man släppt 5G-versionen av Samsungs nya Galaxy S10. Men det fungerar inte särskilt bra, om man får tro de tidiga användarrapporter som nu strömmat in.

Publicerad Uppdaterad

Samsungs Galaxy S10 5G är en av de första och åtminstone just nu mest attraktiva smartphonemodellerna med stöd för 5G-nät. I Sydkorea – där man både hunnit lansera näten och telefonen – tycks kombinationen dock inte ha fått någon direkt smakstart. Abonnenter från samtliga av de tre största operatörerna uppger nu nämligen att telefonen har uppkopplingsproblem. När man förlorar 5G-täckningen är det tänkt att telefonerna ska gå över till 4G-nät istället, och S10 5G är rustad med antenner för både 5G och 4G just för den saken. Men när man tappar signalen så ska enheterna koppla ned sig helt och hållet istället. Efter det krävs flera omstarter innan telefonerna kopplar upp sig igen överhuvudtaget. 

Går även långsamt

Det förekommer även en hel del klagomål på att man paradoxalt nog får mycket långsam uppkoppling via 5G, men huruvida det har någon koppling till telefonen eller näten är inte klarlagt. 5G ska dock vara runt 10 gånger snabbare än 4G, vilket gör det hela aningen anmärkningsvärt. Samsung har skickat ut en uppdatering till S10 5G som ska göra att den tar emot basstationernas signaler snabbare, men den ska enligt flera vittnesmål inte ha gjort att saken blivit bättre. Sannolikt handlar det således snarare om nät som inte optimerats korrekt. Barnsjukdomar förekommer i princip alltid när ny teknologi lanseras, och förmodligen är de här sakerna åtgärdade inom kort. Men det är förstås trist för alla som slagit till på en Galaxy S10 5G och dessutom betalat för ett förhållandevis dyrt 5G-abonnemang. 

Källa