https://www.mobil.se/nyheter/rekordboter-for-tiktok-samlade-in-data-om-barn
566675
Nyheter
Utvecklaren måste betala 52 miljoner

Rekordböter för Tiktok – samlade in data om barn

Den omåttligt populära videoappen Tiktok har tilldelats rekodstora böter på motsvarande 52 miljoner kronor i USA. Detta efter att man ertappats med att samla in känslig data om användare under 13 års ålder.

Det är den amerikanska handels- och konkurrensmyndigheten FTC som har utfärdat rekordboten till Bytedance, utvecklaren bakom appen Tiktok. Appen har gjort dundersuccé i kölvattnet av att Bytedance köpte och integrerade tjänsten Musical.ly, som går ut på att man spelar in korta klipp där man mimar till populär musik. För bara ett kort tag sedan kom uppgifter om att Tiktok passerat en miljard nedladdningar. Men Bytedance har samlat in information om användarna, varav en stor andel är barn under 13 års ålder. Det är inte förenligt med den amerikanska integritetslagstiftningen, och nu måste Bytedance förutom att betala rekordbeloppet på motsvarande 52 miljoner kronor även radera allt material som spelats in av användare som är yngre än 13 år gamla. 

Separat appupplevelse

Under den gångna veckan lanserade Bytedance därför en alternativ appupplevelse för alla som är yngre än 13 års ålder, där man inte kan skapa en offentlig profil eller dela klipp med andra användare. Men det hela har även medfört en del problem, då många som registrerat sig för länge sedan uppgivit fel ålder (läs: valt första bästa alternativ bara för att komma vidare med att få igång kontot) och nu blivit utslängda till följd av att de klassas som minderåriga, trots att de i själva verket är äldre. Bytedance säger att man är medvetna om problemet och att man nu jobbar med att informera tydligare om vad som gäller för den som vill få igång sitt konto igen.