Lättare att identifiera med hjälp av AI

Rekordmånga ”dåliga” appar raderade från Googles Playbutik under 2017

Fler än 700 000 Android-appar som på något sätt strider mot Googles bestämmelser raderades från Playbutiken under 2017. Anledningen till detta antal är inte enbart att det tillverkas fler appar som strider mot villkoren, utan att de blivit lättare att hitta tack vare artificiell intelligens.

Publicerad Uppdaterad

Det finns över 2,8 miljoner appar i Googles Playbutik, vilket innebär att det är världens största appbutik. Att hitta appar vars utvecklare inte haft rent mjöli påsen, eller som på annat sätt strider mot Googles villlkor på olika sätt, är därmed bokstavligen som att försöka hitta nålar i en höstack. Men Google blir allt bättre på det hela, och nu har man med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning (läs mer om tekniken här) gjort ett rejält ryck på området. Inte mindre än 700 000 appar raderades från butiken under 2017, varav de allra flesta avlägsnades innan de ens blev tillgängliga för nedladdning. Det innebär en ökning med 70 procent jämfört med 2016. 

Fler än den totala apptillväxten

Det fanns därmed runt 100 000 utvecklare som under 2017 pysslade med appar som på något sätt stred mot villkoren och som därför blockerades, en smått häpnadsväckande siffra. Ett annat intressant faktum är att de borttagna apparna överstiger antalet nya appar i Playbutiken under 2017. Satsningen på de nya maskininlärnings-modellerna och AI-teknologin verkar hur som helst betala sig, och enligt Google ska risken i dagsläget att man laddar ner skadlig kod från Playbutiken vara en tiondel av vad det är jämfört med andra jämförbara källor. 

Källa