https://www.mobil.se/nyheter/reportage/20-r-med-mobil-1997
560562
Reportage
Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 1997

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1997.

Jämförande test
Ny trend: Telefoner för fickan

Mobil har samlat några av de mest intressanta nya mobiltelefonerna och de har det gemensamt att de med sin extremt platta utformning aktualiserar frågan om storlekens betydelse.
Länge var Ericssons GH/GF-serie av telefoner måttstocken på hur stor en telefon skulle vara. Sedan kom Motorola Startac och ställde allt på huvudet genom att vara minst, lättast och på det hela taget en konstruktionsbragd. I det här jämförande testet är det framför allt Philips Spark och Siemens S6 som har fått det utkavlade utseendet där telefonerna är tunna men relativt breda. Philips Spark har till skillnad från medelmåttan Philips Fizz en ­modern grafisk skärm och ett mycket väl utvecklat menysystem där man utnyttjat skärmen inte till onödiga symboler utan till enkelt och lättfattligt upplägg av menyer och telefonbok. Just det har annars varit en av tyska Siemens starka sidor. Toppmodellen S4 låg länge högst i Mobils poängtabell och med ytterligare förbättrad batterikapacitet är den så klart inte sämre. Mer spännande är dock nykomlingen S6 som har två mikrofoner. Den ena har som brukligt till uppgift att ta emot användarens röst. Den andra däremot lyssnar på omgivningen och ser till att filtrera bort allt som inte känns igen som rösten på den som talar. Onekligen en ljus idé skriver Eric Lund som testar telefonen. 

1 Siemens S4 Power
2 Philips Spark
3 Siemens S6
4 Dancall Easy 2731

Nyhet
Nytt nät kräver ny telefon

Kommande GSM 1800 ska lösa problemet som dagens GSM inte klarar att lösa. Ännu dröjer det dock innan vi kan ringa i båda näten från samma telefon.
Telia gör nu den sista finputsningen på sitt GSM 1800-nät i Stockholm. Det nya nätet ska kunna svälja stora blivande skaror av användare utan att nätet blir överbelastat. Den kommersiella lanseringen av nätet dröjer dock eftersom det saknas dual-band-­telefoner i större kvantiteter på marknaden. GSM 1800 ska enbart byggas ut på de platser där det befintliga nätet idag är överbelastat, huvudsakligen i storstäderna. Givetvis vill ingen köpa en telefon som bara sänder på 1800-bandet och som slutar fungera så fort man lämnar stan. Därför måste man erbjuda telefoner som klarar båda näten, men endast Motorola har en telefon redo och den, Motorola 8900, kommer inte i större kvantiteter förrän i slutet av året. Även framöver kommer dock en vanlig GSM-telefon att fungera, kanske till och med lite bättre eftersom allt fler med dual band-telefon kopplas över till det nya 1800-nätet och lämnar mer kapacitet i 900-nätet. Att köpa en dual band-telefon hösten 1997 är alltså intressant huvudsakligen för den som bor i Stockholm och upplever att dagens mobilsystem fungerar dåligt på grund av överbelastning i nätet. 

Tema: Mobil 20 år

Relaterade artiklar

Ämnen