https://www.mobil.se/nyheter/reportage/bildspecial-huawei-mate-x-och-samsung-galaxy-fold
566932
Reportage
Vikbara mobiler – så funkar det, för- och nackdelar

Bildspecial: Vikbara Huawei Mate X och Samsung Galaxy Fold

● BILDSPEL
Både Samsung och Huawei har visat upp sina vikbara mobiltelefoner och på Mobil har vi fått titta närmare på både Mate X och Galaxy Fold. Här ser vi på för- och nackdelar, vilka alternativ vi ställs inför och vad den nya generationens telefoner kan erbjuda, nu och i framtiden.

Vikbart på två sätt

Idag är det Samsung och Huawei som är de två stora kombattanterna på marknaden för vikbara mobiler och den marknaden är precis i sin linda. De har valt två olika sätt att vika sina respektive telefoner. Huawei Mate X har den stora skärmen på utsidan medan Samsung valt att ha den stora skärmen på insidan. Det här gör att Huawei Mate X använder halva den stora skärmen även som liten skärm och då släcker resten av skärmen, medan Samsung kompletterar sin stora skärm med en mindre skärm på utsidan.

Liten extraskärm

Båda de två vikbara telefoner vi tittat närmare på fungerar så att du har en liten mindre skärm på utsidan som kompletteras av en större skärm. De här två skärmarna ska givetvis samverka och tanken med en mindre skärm är helt enkelt att man inte i alla sammanhang vill ha en stor. Här är skillnaden mellan Samsungs och Huaweis lösningar stor. Den lilla skärmen i Samsung Galaxy Fold är betydligt mindre medan den i Huawei Mate X täcker nästan hela framsidan i ihopvikt läge.

Tåligheten då?

Med enheter som har så mycket skärm är givetvis tåligheten något man som användare kan oroa sig för. Eftersom riktigt glas inte går att vika så innebär vikbara skärmar att både Huawei och Samsung använder sig av plastskärmar. Tåligheten blir även aktuell eftersom både Samsung och Huawei talat om hur avancerad vikmekanismen i deras respektive telefoner är. Skyddande skal kan därför vara en bra idé och det erbjuder båda tillverkarna. Särskilt en telefon som har skärm utmed hela utsidan är ju ovanligt utsatt.

Vecket

Det råder inget tvivel om att det är komplicerat att göra en skärm och för den skull även en mobiltelefon som går att vika eftersom vikbar skärm kräver att även andra komponenter kan fungera i det vikbara formatet. Särskilt kritiskt för den vikbara skärmen är vecket och om man granskar ytan där så ser man att den inte är helt slät. Kritik riktades mot Galaxy Fold, att den har ett glapp när den är stängd men efter att ha provat telefonen känns inte det som ett påtagligt problem.  

Glöm inte balansen

När komponenterna ska fördelas har både Huawei och Samsung valt att separera batteriet i två enskilda moduler, med en del i varje halva av telefonen. Det här har man delvis gjort för att fördela vikten i telefonen. Det kan tyckas självklart, men i det utfällda läget när den stora skärmen används är det viktigt att den ena delen av telefonen på en sida om vecket inte är tyngre än den andra sidan. Det här är viktigt för att balansen ska bli rätt och telefonen ska bli bekväm att använda även längre stunder. 

Skärmformatet - mer nytta

När vanliga mobilers skärmar blir allt mer långsmala för att passa i handen följer de stora vikbara skärmarna en annan trend. Eftersom telefonen i sitt ihopvikta läge måste vara långsmal för att få plats i fickan eller handen så blir den stora skärmen i format som två långsmala skärmar bredvid varandra. Det gör att skärmproportionerna blir nästan kvadratiska. Ska du se på film blir det alltså svarta kanter och dessutom är inte alla appar anpassade eller användbara i det här formatet. Däremot får du plats med innehållet på skärmen även de gånger då du har skärmtangentbordet aktivt, vilket gör att vikbara mobilerna passar bra för produktivitet.

Nya funktioner och gränssnitt

Det talades i den smarta mobilens barndom mycket om “datorlika mobiler” och med den här typen av vikbara enheter kan vi nog räkna med att ha vi får se både nya funktioner och nya sätt att använda telefonen. Det första steget är att använda flera appar i delad skärm och med det följer nya navigationssätt. Samsung har kommit längst här med en ny vy för tre appar samtidigt i skärmen och en meny i kanten för att växla mellan olika appar. Huawei har istället en vy med två appar, sida vid sida bredvid varandra vilket gör att apparna inte behöver var anpassade för formatet.

Anpassade appar

När Samsung visade oss sin Galaxy Fold fanns en handfull appar, utöver Samsungs egna, som anpassats för skärmformatet i Galaxy Fold. Det innebär att till exempel Instagram, Spotify, Netflix, Facebook och spelet Asphalt 9 anpassats så det visas korrekt i både den lilla yttre skärmen och i den stora skärmen. Trots detta märkte vi dock att Instagrams story-funktion visades så att stora delar av bilderna blev beskurna och att viktiga delar därför hamnade utanför bild. Appar som är anpassade att visas i stående läge på en mobil passar helt enkelt inte så bra här.

Kamerorna

Vikbara skärmar innebär en hel del även för vilka kameror som enheten ska utrustas med. Huawei har med sin design undvikit sensorpanel i skärmen och begränsat antalet kameror till tre, eftersom de kan användas som både huvudkameror och selfiekameror.

Samsung å sin sida har en hel rad olika kameror, närmare bestämt sex olika. Det innebär bland annat att ansiktsigenkänning med kamera fungerar både i stängt och öppet läge. Galaxy Fold har tre kameror på baksidan, en ensam selfiekamera i stängt läge och dubbla selfiekameror i sensorpanelen i huvudskärmen.  

Surfplatta på språng

Flera tillverkare avvaktar med vikbara mobiler eller är på väg in och även Huawei och Samsung är själva öppna med att de fortfarande provar sig fram. Ingen vet riktigt vilken väg de vikbara mobilerna ska ta eller om de kommer bli någon succé, det som får mobilbranschen att ta ny fart. Utvecklingen har dock varit tydlig de senaste åren, att skärmarna på våra mobiler blir allt större och eftersom våra händer inte blir större tvingar ergonomiska krav mobiltillverkarna att hitta på något nytt. Helt praktiskt är det dock inte att gå runt med något stort som en surfplatta på språng, så vikbart är onekligen en lösning på problemet.

Bakslaget

Bara några dagar innan den planerade säljstarten och någon dag efter att vi fått titta närmare på Samsung Galaxy Fold sköts den officiella lanseringen fram. Anledningen var att flera amerikanska recensenter upplevt problem med telefonen, att skärmen slutat fungera, släcktes till hälften eller till och med att utbuktning i mitten av den stora skärmen antydde att något i själva gångjärnet lossnat. Det här gjorde att Samsung sköt upp lanseringen som annars skulle skett i månadsskiftet april-maj.