Visade upp BlackBerry 10 i Sverige

RIM vill locka fler utvecklare

Stora förluster, personalneddragningar och en snabbt krympande marknadsandel till trots, så tror RIM stenhårt på sin kommande plattform BlackBerry 10 . Under tisdagen höll man ett utvecklarevent på den kanadensiska ambassaden i Stockholm, med syftet att få fler utvecklare att få upp ögonen för plattformen.

Publicerad Uppdaterad

– Det är en myt att utvecklare lämnar plattformen, slår RIM:s Aaron Ardiri fast på ett förvånansvärt välbesökt utvecklarevent anordnat av bolaget.

I den egna appbutiken så finns det i dagsläget över 70 000 appar, och på ett år så har antalet apputvecklare knutna till plattformen ökat med 157 procent.

På den kanadensiska ambassaden har ett 50-tal personer samlats för att ta del av information om RIM:s försenade system, Blackberry 10, som ska släppas någon gång under början av nästa år.

Aaron Ardiri och Luca Sale från RIM pratar inför potentiella Blackberry-utvecklare på den kanadensiska ambassaden i Stockholm. 

Även om gränssnittet för systemet verkar lovande, så är det frågan om det kommer räcka för att RIM ska överleva. Några specifikationer för de kommande lurar och surfplattor baserade på systemet som är att vänta har man inte släppt ännu. William Vablais från Blackberry-teamet är förtegen om de modeller som man ska  lansera.

– De första modellerna kommer inte att ha tangentbord, säger han.

Längre fram väntas produktlinjen dock även innehålla tangentbordsförsedda telefoner, vilket länge har varit karaktäristiskt för RIM:s Blackberry-telefoner.

En av de utvecklare som finns på plats under dagen är Kaj-Michael Lang, som har åkt över från Finland till Stockholm för att kika på vad den kommande Blackberry-plattformem har att erbjuda. Han titulerar sig själv hobbyutvecklare, och har inte byggt några tillämpningar för Blackberry-systemet tidigare. Precis som i Sverige så är det väldigt få Blackberry-användare i Finland, konstaterar han.

– Av vad jag har sett av det nya systemet så verkar det bra, det ska bli spännande att testa det.

Kaj-Michael Lang, hobbutvecklare, har åkt över från Finland för att vara med på eventet.

Läs mer om BlackBerry 10 och en längre intervju med William Vablais på RIM i nästa nummer av Mobil Business.