Nytt patent avslöjar

Röstidentifiering på gång för Siri

I framtiden kan Siri komma att reagera enbart när telefonanvändaren pratar med henne.

Apple tycks ha planer på att implementera en funktion för röstidentifiering i sin AI-assistent Siri. Det framgår av ett patent som sajten Patently Apple upptäckt.

Publicerad Uppdaterad

Vem som helst kan prata med Siri på din Iphone. Än så länge. För möjligen kan den saken komma att förändras i framtiden. Patently Apple har nämligen upptäckt ett patent som Apple beviljats, där man beskriver en funktion som gör att Siri bara reagerar på telefonanvändarens röst. Allt användaren behöver göra är att läsa in ett röstprov, som Siri sedan matchar mot den röst som försöker påkalla hennes uppmärksamhet. 

Problematiskt
Förutom rena säkerhetsaspekter så eliminerar man med röstidentifiering också många av de problem som kan uppstå med röstaktiverade AI-assistenter. Ett fall som nyligen uppmärksammades var när tusentals Amazon Alexa-assistenter aktiverades av en nyhetsuppläsare på tv. En reklamfilm för Google Home medförde även för en tid sedan att Google Now aktiverades på mängder av mobila enheter i USA. 

Endast ett patent
Det bör påpekas att Apple har för vana att ta patent på mängder av lösningar, och att patentet i sig ingalunda är någon garanti för att Siri kommer att få röstidentifiering. Men det vore onekligen ett vettigt tillskott till floran av funktioner, inte minst med tanke på att folk i allt större utsträckning faktiskt börjat använda sina AI-assistenter.