https://www.mobil.se/nyheter/rykte-apple-har-b-rjat-tillverka-egna-micro-led-sk-rmar
565001
Nyheter
Påstås ha gjort stora investeringar

Rykte: Apple har börjat tillverka egna Micro LED-skärmar

Enligt uppgifter från källor ”med insyn i saken” så ska Apple ha inlett verksamhet med egen tillverkning av så kallade Micro LED-skärmar. Det är sannolikt Apple Watch som skärmarna är ämnade för initialt, men på sikt kan man förstås även komma att förse Iphone-modeller med Micro LED-skärmar också.

Det är källor till nyhetskanalen Bloomberg som hävdar att Apple nu har en hemlig fabrik i Kalifornien där man kan producera egna Micro LED-skärmar. Apple köpte 2014 ett företag vid namn Luxvue, som jobbar just med Micro LED-teknologi, och det ska vara den verksamheten som nu utvecklats och som Apple påstås ha investerat stora pengar i. Micro LED skiljer sig från LCD bland annat genom att det inte krävs någon bakbelysning, något som i sin tur innebär bättre kontrast med mindre energiåtgång. Jämfört med OLED tillverkas Micro LED i andra material och har högre ljusstyrka i förhållande till energiåtgången samt saknar de åldringseffekter som Oled lider av. Baksidan är att tillverkningsprocessen är ganska komplicerad, något som gjort att tekniken inte slagit igenom på allvar ännu. Men Apple påstås ha kommit så pass långt att man hade en prototyp av Apple Watch med Micro LED-skärm klar redan förra året. 

Primärt för Apple Watch

Det är sannolikt primärt till just Apple Watch som Micro LED-skärmarna är tänkta att användas. Men på sikt kan förstås även Iphone bli aktuell för skärmteknologin. Vägen dit är dock lång och möjligen kan det dröja så länge som uppåt fem år innan den saken blir verklighet. Projektet sägs gå under det interna kodnamnet ”T159” och den hemliga fabrik som Apple investerat stora belopp i ska finnas i Santa Clara i Kalifornien. Eftersom det handlar om obekräftade uppgifter så bör de förstås tas med en nypa salt. Framtiden lär förr eller senare utvisa om Apple verkligen har sin egen Micro LED-teknologi på gång.