1
1
https://www.mobil.se/nyheter/rykte-generationsskifte-nasta-iphone-chip-kan-ha-4nm-teknik
571166
Nyheter
falskt
Iphonerykten och match mot Google Tensor

Rykte: Generationsskifte – nästa Iphone-chip kan ha 4nm-teknik

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/apple_iphone13_colors_09142021.jpg?itok=blF1O_4X', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/apple_iphone13_colors_09142021.jpg?itok=8SfIrWj6', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/apple_iphone13_colors_09142021.jpg', w: 1960, h: 1306, title: ' ' },]
Det florerar alltid rykten och påståenden kring de största tillverkarna och Apple är inget undantag. Det senaste som sagts kring dem är att det kommande A16 Bionic-chipet kan komma att baseras på 4nm processteknik. Samtidigt ställer ett nytt test Apples nuvarande chip mot det nyss lanserade Google Tensor-chippet.

Det har inte gått många månader sedan Apple lanserade sin Iphone 13-serie men det cirkulerar alltid rykten kring de huvudrollsinnehavarna på mobilmarknaden. Innan Iphone 13-familjen lanserades så pratades det om att den skulle komma med ett A15 Bionic-chip som skulle vara konstruerat med 4nm processteknik. Så blev det alltså inte, utan A15-chipet hade en lite förbättrad variant av 5nm-processtekniken. Det har i sin tur skapat rykten om att Apple skulle hoppa över 4nm-tekniken och gå direkt på 3nm-teknik för A16-chipet. Tidigare rykten har sagt att TSMC har fått problem med att producera 3nm-processteknik vilket nu har eldat på ett rykte om att Apples nästa chip kommer att ha 4nm-teknik. Detta kontrasterar dock uppgifter om att Apple skulle ha bokat upp all TSMC:s produktionskapacitet för 3nm-tekniken för sina kommande produkter. Vi lär få fler uppgifter under den närmaste tiden.

Överlägsen Googles chip

Precis som Apple så har Google numera ett egenutvecklat chip i sina egna telefoner. Google Tensor gjorde entré i Pixel 6-serien som nyligen lanserades och chippet ska vara särskilt anpassat för AI och maskininlärning, något som ju också Apple lyft i sina chip. Ett färskt jämförande test på området slår dock fast att Apples A15 är betydligt bättre på just maskininlärning än Googles. Benchmarktestet Geekbench ML slår i sitt Tensorflow Lite CPU-test fast att A15 Bionic samlade ihop 939 poäng medan Googles Tensor-chip i jämförelsen bara kom upp i 307. Totalpoängen i testet var 5934 för Apples A15 och 3455 för Google Tensor.

I praktiskt användande handlar det dock mer om vilka tjänster och användningsområden som är tillgängliga i respektive teleofn och hur väl de utnyttjar den beräkningskraft som finns tillgänglig. I sin presentation av Pixel 6-serien poängterade Google framförallt sina fotoredigeringsverktyg som utnyttjar maskininlärning frmaför mer teoretiska benchmarktest som detta. Precis som Apple utvecklar enligt uppgifter Google just nästa verison av sitt systemchipp.