https://www.mobil.se/nyheter/rykte-inte-heller-arets-iphone-modeller-far-usb-c-kontakt
566569
Nyheter
Apple påstås fortsätta med Ligthningkontakt

Rykte: Inte heller årets Iphone-modeller får USB-C-kontakt

Apple tog skuttet från Lightning till USB-C med nya Ipad Pro i höstas. Men färska rykten gör gällande att man trots det inte har några liknande planer för årets Iphonemodeller.

Det är källor till sajten Macotakara som hävdar att Apple inte har några planer på att förse sina nya Iphone-modeller med USB-C istället för Lightningkontakt. Macotakara har ett ganska fint facit när det gäller Macrykten, givet publikationens koppling till både Appleleverantörer och tillbehörstillverkare. Man var faktiskt en av de sajter som först förutspådde Ipad Pro-skiftet till USB-C. Men när det gäller Iphone, så ska Apple alltså inte ha några sådana planer. Skillnaden är att man med Ipad Pro vill positionera sin surfplatta som ett alternativ till en klassisk laptop, något som ställer extra stora krav på att den är lätt att ansluta till diverse tillbehör. Någon sådan ambition har man däremot inte när det gäller Iphone och Lightningporten får därmed alltså leva vidare, enligt källorna. 

Samma laddare som sist

Källorna uppger även att Apple planerar att skicka med samma 5W-laddare som man använder sig av idag, något som innebär att den som vill snabbladda sin Iphone även framledes kommer att behöva köpa en separat USB-C till Ligthning-kabel för att kunna ansluta en snabbladdare. Om den uppgiften stämmer så är det onekligen ett tråkigt beslut som särskiljer Iphone en del från många Androidkonkurrenter på ett negativt sätt. Nu handlar det lyckligtvis bara om rykten så här långt, och även om de stämmer så finns det fortfarande hyfsat gott om tid för Apple att ändra sig på den punkten. Nya Iphone-modeller lär dyka upp först i höst.