Energisnålt och snabbt

Rykte: Snapdragon 820 visas nästa vecka

Nya uppgifter menar att nästa generations GPU från Qualcomm har en klockfrekvens på 3 GHz.

Publicerad Uppdaterad

Nästa vecka förväntas Qualcomm visa upp 64-bitarschippet Snapdragon 820. Nya läckta specifikationer bekräftar allt vi hörde om chippet när det först läcktes i januari. Systemprocessorn (Hydra) i Snapdragon 820 ska vara ungefär 35 procent snabbare än den i Snapdragon 810, där satt kärnorna Cortex A57 och A53. De läckta uppgifterna menar att det nya chippet ska ha en klockfrekvens på ungefär 3 GHz.

GPU:n i chippet är ett sprillans nytt Adreno 530, ett steg upp från Adreno 4xx-serien i företagets förra chip. Uppgifterna påstår att 530 presterar 40 procent bättre än 430 och drar 30 procent mindre ström. Hårdvaran ska inkludera stöd för 4K-upplösning, HDMI 2.0 och avkodning till h.265-video. 

Modemet ska enligt uppgifterna stödja LTE Cat 10 som kör upp den högsta möjliga överföringshastigheten till 450 Mbps. Det stödjer också LTE-U som bland annat innefattar 5 GHz-bandet och vanligtvis används för wifi.

Så länge du är snabb på avtryckarfingret så står det att 820 stödjer 28 megapixel i 30 bilder-per-sekund. För att sen föra över sagda bilder ska det finnas stöd för en port med USB 3.0 och en annan med USB 2.0. Utöver det i kommunikation stödjs tre anslutingar för PCI:e. Telefonen sägs också ha stöd för LPDDR4-minne med en frekvens på upp till 1866 MHz och dubbla kanaler för att maximera mängden överförbar data.

Som i Snapdragon 810 ska det finnas en dedikerad lågenergi-sensor som skulle kunna vara aktiv i bakgrunden utan att dra mycket batteri och lyssna efter röstkommandon. Energireducering ska även komma genom att man nu tillverkar sitt chip med 14 nanometers-teknik. Detta ska leda till betydligt lägre energiförbrukning och värmeutveckling, som ju var ett problem i föregångaren.

Först ut med toppchippet blir Xiaomi enligt uppgiftern och chippet ska ut på marknaden inom första halvåret 2016. Tidigare var det sagt att släppdatumet skulle bli mot slutet av 2015. Andra tidiga uppgifter har sagt att det kan bli Samsung som får stå för tillverkningen av kortet.