Alla gör eget

Rykte: Sony börjar göra egna mobilchip

Sony vill inte vara sämre än andra och ryktas ha egna mobilchip på gång.

Publicerad Uppdaterad

Mobiler idag använder vanligen systemchip från antingen Mediatek eller Qualcomm (eller Intel, om du bara frågar Intel och ingen annan). Några av de större drakarna har däremot gjort sina egna systemchip för användning i mobila enheter, där Apples A-serie, Samsung Exynos och Huawei Kirin är några av de mer använda exemplen. LG har länge ryktats ha en egen serie på gång, även om de inte riktigt kommit hela vägen än och liknande rykten har surrat kring andra tillverkare till och från.

Den senaste i raden att vara på gång med egna systemchip sägs vara Sony, som ska ha sina första chip klara under 2016. I likhet med såväl Qualcomm som mer eller mindre alla utom Samsung ska det handla om chipdesign och inte någon egen tillverkning, då sånt vanligen brukar landa på exempelvis Samsung eller TSMC som har fabrikerna för det. Nästan garanterat baserar Sony kretsarna på ARM-processorer.

Några tilltänkta specifikationer pratar däremot inte ryktet om, eller om Sony kommer att gå direkt på sina toppmodeller med systemchipen eller om de kommer börja med billigare modeller.