Förvirrat läge

Rykte: Sonys riktiga flaggskepp släpps nästa månad

Sony Xperia Z4 släpps endast i japan, men nu säger ryktena att en annan internationell toppmobil kommer nästa månad.

Publicerad Uppdaterad

Sony Xperia Z4 lanserades igår, och ser ut att vara en begränsad uppgradering av Z3, något som förstärks av att telefonen bara ska säljas i Japan.

Nu gör nya uppgifter gällande att Sony planerar att släppa en internationell toppmodell nästa månad, som inte ska vara identisk med Z4.

Om uppgifterna stämmer rör det sig rimligen om en modell som är mycket lik Xperia Z4, kanske bara med andra frekvensband. Men det väcker i så fall en hel del frågor.

Lanseringen av Z4 för Japan är logisk, då Samsung Galaxy S6 börjar säljas i dagarna. Sony har en stark hemmamarknad och en ny Sonymodell kan göra att folk väljer att vänta i stället för att slå till på en ny Samsung. Men det förklarar inte varför man inte samtidigt lanserar mobilen internationellt om den är i det närmaste identisk.

Namnet talar också emot att det skulle vara i stort sett samma mobil som är på gång. Sony har lanserat japanspecifika modeller förut, men då har de haft modellbeteckningar som tydligt indikerat detta med en bokstav efter modellbeteckningen, medan de internationella modellerna bara har hetat Z och en siffra. Att Z4 bara släpps i Japan tyder därför på att det inte kommer att finnas någon internationell Xperia Z4.

Nu vågar vi oss på lite spekulation på egen hand. Sony Xperia Z4 planerades säkert ursprungligen för internationell release, men Sony är i spartagen och man bedömde att skillnaderna mot Z3 var för små för att mobilen skulle sälja bra annat än på hemmamarknaden vilket kräver betydligt mindre marknadsföringskostnader. Om de har en ny internationell release om en månad måste det alltså vara något som har något tydligt annorlunda att erbjuda, samtidigt som den rimligen inte kan ha särskilt annorlunda teknisk plattform jämfört med Z4.

Vår gissning är därför att det är en Xperia Z4 Ultra som kan komma att dyka upp om en månad, en uppföljare till Z Ultra som utmärkte sig för sin 6,4 tum stora skärm. En sådan mobil skulle utmärka sig tydligt från både Xperia Z3 och Xperia Z4 och samtidigt ge Sony tid att utveckla en Xperia Z5 som kan ersätta Z3 senare i år. Det som talar för är att det sedan en tid ryktats om en kommande ny Ultramobil från Sony. Emot talar att vi ännu inte sett några bilder på en sådan.

Källa