https://www.mobil.se/nyheter/s-r-iphone-7-och-iphone-7-plus
561965
Nyheter
Lanserade

Så är Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Vattentålig, med dubbla kameror, ny hemknapp, nya färger och utan vanligt hörlursuttag.

Det var en hel rad av nyheter som presenterades när Iphone 7 och Iphone 7 Plus visades upp ikväll. Den mindre telefonen Iphone 7 har en skärm på 4,7 tum och Iphone 7 Plus är på 5,5 tum, men båda varianterna har fått ta del av många nyheter, även om vissa saker skiljer dem åt.

Kameran
På Iphone 7 finns en kamera på baksidan med optisk bildstabilisering, en bättre fotolampa med fyra led-lampor och 12 megapixel i sensorn. Iphone 7 Plus har samma uppsättning, men dessutom en extra kamera på baksidan. Dessa två kameror arbetar tillsammans för att du ska kunna zooma upp till 10 x. Med zoom i 2x får du samma kvalitet som utan zoom och slipper förlora i upplösning tack vare de två linserna, den ena vidvinkel och den andra tele. Zoom från 2x till 10x sköts av mjukvaran och innebär därför kvalitetsförsämring i bilden, som sämre upplösning.

Utöver detta ska de dubbla kamerorna i Iphone 7 Plus, med en uppdatering som kommer senare i år, låta dig simulera kort skärpedjup i ett särskilt porträttläge som ger motivet skärpa och bakgrunden oskärpa

Ljud i stereo och utan hörlursuttag
Iphone 7 och 7 Plus saknar båda vanlig hörlurskontakt och istället måste du använda antingen trådlösa hörlurar eller de hörlurar med Lightning-kontakt som Apple skickar med. För att använda vanliga hörlurar är du tvungen att använda en adapter, som Apple inkluderar med varje Iphone 7.

För den som föredrar trådlöst kan du köpa till Apples nya trådlösa lurar Airpods som kopplar närmast automatiskt till Iphone och låter dig slippa sladdar samt ger dig möjligheten att ladda telefonen även när du lyssnar på musik. En av huvudorsakerna till att ta bort hörlurskontakten var att man ska vara modig, sa Apples marknadschef Phil Schiller. Även att det ger plats för annat viktigare, och att musik ändå framöver bör bli trådlös, gör att det inte finns någon anledning att ha trådade lurar.

Det här är även den första Iphone med stereohögtalare. I toppen finns en högtalare och i botten en annan, så framförallt i liggande läge ska ljudet bli extra bra. På presentationen nämndes att volymkapaciteten är dubbelt mot föregångarna.

Finputsad design
Till stora delar är formgivningen av telefonerna snarlika med föregångarna, men med ett par undantag. Telefonerna kommer att finnas i två nya färger, förutom rosé, guld och silver, även matt svart och blank svart. Antennlinjerna över telefonernas baksida är nu borta och syns bara i över- och nederkant. Båda telefonerna är vattentäta till en meter och har fått en ny hemknapp som liksom skärmen känner av hur hårt du trycker. Det för oss osökt in på skärmen.

Skärmen och prestanda
Iphone 7 innebär inga förbättringar när det gäller upplösning trots att många av konkurrenterna erbjuder mer på den fronten. Apple fokuserar istället på 3D Touch och på färgåtergivningen, den här gången starkt kopplat till kameran. Bilderna från kameran ser till exempel betydligt bättre ut i Iphone än de gör till exempel på den stora skärmen som användes under presentationen, hävdades det. Färgomfånget som den Iphone-skärmen kan visa är det som förklarar skillnaden mot storbildsskärmen och, enligt Apple, mot andra smartphones. En ny vibrationsmotor ska ge dig bättre respons så att du kan få en vibration när du gjort ett val med 3D Touch. Det finns sedan tidigare, men ska vara förbättrat på flera sätt.

Prestandan i Iphone 7 och 7 Plus handlar mycket om systemchippet A10 som ska vara fyrkärnigt och dubbelt så snabbt som det i Iphone 6, samtidigt som det ska vara snällare mot batteriet. Lagringsutrymmet har också utökats så det spänner från den billigaste konfigureringen med 32 GB upp via 128 GB till 256 GB.

Iphone 7 och Iphone 7 Plus börjar säljas i Sverige redan nästa fredag den 16 september och man ska kunna förboka från och med fredag den 9 september. Förbeställningen börjar klockan 09.01 på morgonen på fredag svensk tid och priset för Iphone 7 startar på 7495 kronor medan Iphone 7 Plus kostar från 8795 kronor. De trådlösa hörlurarna Airpods kostar 1795 kronor.

Apple Iphone 7

Mått: 138,3 x 67,1 x 7,1 mm
Vikt: 138 gram
Skärm: 4,7 tums Retina HD-skärm 1334 x 750 pixel
Tålig: IP67, klarar vatten ner till en meter i 30 minuter
Processor: Fyrkärnig Apple A10
Kamera: 12 megapixel, främre på 7 megapixel
Förhandsbokning: 9 september kl 09.01
Svensk säljstart: 16 september
Pris: från 7495 kr

Apple Iphone 7 Plus

Mått: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm
Vikt: 18 gram
Skärm: 5,5 tums Retina HD-skärm 1920 x 1080 pixel
Tålig: IP67, klarar vatten ner till en meter i 30 minuter
Processor: Fyrkärnig Apple A10
Kamera: Dubbla kameror, 2 megapixel med vidvinkel respektive tele för optisk zoom i 2x och digital zoom upp till 10x. Främre kamera på 7 megapixel
Förhandsbokning: 9 september kl 09.01
Svensk säljstart: 16 september
Pris: från 8795 kr

Apple Airpods

Funktion: Trådlösa hörlurar
Svensk säljstart: Slutet av oktober
Pris: 1795 kr