Bildspel: Allt det nya

Så är nya Iphone 5

På onsdagen lanserade Apple sin Iphone 5. Bland nyheterna märks framför allt Retinaskärmen på 4-tum.
Ett nytt tillbehör som lanseras till Iphone 5 är ligthning-kabeln, som ersätter den gamla kabeln som använts för att synkronisera din Iphone mot datorn eller för att ladda den via en UBS-adapter. I information på Apple Store kan läsa att denna nya kabeln använder USB 2.0 för överföring av data.
Upplösningen på den nya kameran är 8 megapixlar (upplösning 3264x2448 pixlar).
Den nya Iphone har fått en ny design på sina hörlurar - samt att hörlursingången nu finns på underkanten av telefonen.
Framsida och baksida på Iphone 5.
Iphone 5 presenterades även i färgen vit under pressjippot i San Francisco.
Precis som förväntat har Iphone 5 en ny dockningskontakt. Apple visade även upp en adapter som gör det möjligt att använda dina gamla tillbehör till Iphone 5. På bilden ser vi även att hörlursingången flyttats till nederkanten av enheten.
Under lanseringen fick vi även se mer av Passbook där du kan hantera kuponger, kundkort och flygbiljetter.
Apple visade även upp sin nya kartapp. Streetview saknas, men det finns röststyrd navigering och 3D-kartor med vyer.

Här sammanfattar vi allt det nya i Iphone 5. Den har framförallt större skärm och nya funktioner bland annat tack vare nya iOS 6.

Publicerad Uppdaterad

Den börjar säljas i Sverige den 28 september, en vecka efter säljstarten ibland annat USA och Storbritannien. Iphone har en större skärm på 4 tum med upplösningen 1136 x 640 pixlar. Appar som ännu inte anpassats för den högre skärmen visas med svarta kanter uppe och nere. Utöver storleken säger Apple även att skärmen i Iphone 5 har bättre färgåtergivning och formatet är närmare filmformatet 16:9 så det ska innebära ett lyft för den som vill se på film i telefonen.

Formgivningen är relativt lik Iphone 4 och Iphone 4S men med en mer långsmal form och ett metallstycke på baksidan så att den får två färgtoner där. Precis som tidigare modeller säljs Iphone 5 i två färger, svart och vit. Telefonen är 18 procent tunnare och 20 procent lättare än Iphone 4S.

Telefonen i sig stödjer LTE (4G), men telefonen stödjer inte de frekvenser för 4G som operatörerna i Sverige stödjer. Därför fungerar 4G i Iphone endast i Storbritannien och Tyskland av de europeiska länderna. I Sverige är maxhastigheten 42 Mbps via dc-hspa i 3G-näten.

Processorn i Iphone 5 är Apples nya A6-processor, vilket innebär ett steg upp från tidigare Iphone. Hastigheten när du öppnar en app, sparar en bild eller något annat ska gå ”upp till dubbelt så snabbt”. Batteritiden uppges till 8 timmars surfande via 3G, tio timmars videotittande och 225 timmars standby.

Som det ryktats har Apple bytt ut dockkontakten som nu kallas för Lightning och är betydligt mindre än den tidigare. Äldre tillbehör kan dock användas via en adapter. Apple skickar även med en ny typ av hörlurar kallade Earpods.

Till Sverige kommer Iphone 5 den 28 september, en vecka efter säljstarten i USA och Storbritannien.

Fakta: Apple Iphone 5

Mått: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

Vikt: 112 gram

Datahastighet: Upp till 42 Mbps med dc-hspa. Inget 4G i Sverige.

Lagring: 16, 32, eller 64 GB lagringsminne

Bluetooth: Ja, Bluetooth 4.0

Navigering: Gps och Apples kartprogram med röstnavigering

Röststyrning: Ja, via assistenten Siri, på engelska, ej svenska

Färger: Vit och svart

Till Sverige: 28 september olåst från Apple eller direkt från operatör

Pris: Som nypriset på Iphone 4S när den kom, det vill säga cirka 5795 kronor utan abonnemang.