https://www.mobil.se/nyheter/s-skiljer-sig-huaweis-toppmodeller-t
562969
Nyheter
P10, P10 Plus, Mate 9 Pro

Så skiljer sig Huaweis toppmodeller åt

● BILDSPEL
Skiljer något mer än storleken P10 från P10 plus? Och vad är skillnaden mot Mate 9 Pro? Vi har svaren.

Huawei har lanserat två nya toppmodeller, P10 och P10 Plus. Det är i sig inget ovanligt med toppmodeller i två storlekar, men det hela förvirras en smula av att Huawei har en egen linje för större toppmodeller, Mate, och att en ny Mate 9 Pro kom för bara några månader sedan.

Det är ingen generationsskillnad mellan modellerna, alla tre drivs av chipsetet Kirin 960, vilket kan sägas vara Huaweis egenutvecklade motsvarighet av Snapdragon 821, en lätt uppklockad variant av förra årets toppchipset.

Om vi börjar med att jämföra P10 och P10 plus är förstås skärmen olika stor, 5,5 tum mot 5,1 tum. P10 Plus har upplösningen 2560 x 1440 medan P10 nöjer sig med 1920 x 1080 pixel.

Batteriet skiljer sig också, 3200 mAh för P10 mot 3750 för P10 Plus. P10 Plus finns dessutom i en variant med 128 gigabyte lagring och 6 gigabyte arbetsminne, vilket inte P10 gör, den stannar på 64 gigabyte lagring och 4 gigabyte arbetsminne. Dessutom har faktiskt kameran olika linser. Leica har ett system för att ange linskvalitet som mest av allt låter som man rabblar infångade pokemons, och på den skalan har P10 Summarit H, medan P10 har Summilux H vilket ska vara ett par pinnhål högre.

Jämför man å andra sidan P10 Plus med Mate 9 Pro är kamerornas hårdvara densamma, men P10-serien har fått nya mjukvarufunktioner, framför allt porträttfunktionen som ska ge bättre porträttbilder genom att känna av vad som är ansiktets olika delar och se till att hela ansiktet blir bra återgivet.

P10 Plus är en halv millimeter tunnare än Mate 9 Pro, men det är delvis på bekostnad av batteriet som har 7 procent mer kapacitet i Mate 9 Pro.

När det gäller skärmar tvistar man om vilken av de två skärmteknikerna Amoled och TFT som är bäst. Amoled har äkta svärta och drar mindre ström, men har inte riktigt lika bra färgåtergivning som TFT. Här behöver du i alla fall inte välja, för Mate 9 Pro har Amoledskärm medan P10 Plus har TFT-skärm.

Vi kan också nämna att P10 och P10 Plus har en ny generation skärmglas, Gorilla Glass 5, än Mate 9 Pro, som ska vara ännu mer stöttåligt. Är däremot infraröd port för att använda din mobil som fjärrkontroll är det Mate 9 Pro som gäller, för det saknar P10-serien.

Och så var det det där med färger som Huawei ägnade så mycket tid på vid lanseringen. Den gröna och blå varianten av telefonerna är faktiskt riktigt snygga, de kommer dock lite senare, i maj, än den svarta och vita. Det är också olika struktur på baksidan. Den blå och gröna har räfflad baksida som ger bra grepp, den svarta mer traditionell matt baksida medan den vita är blanklackad. Mate 9 Pro har inte lika rikt färgutbud.