https://www.mobil.se/nyheter/s-tycker-mobils-testpiloter-om-huawei-mate-10-pro
564437
Nyheter
Testpiloterna berättar

Så tycker Mobils testpiloter om Huawei Mate 10 Pro

Tre av Mobils läsare har fått möjlighet att testa Huawei Mate 10 Pro för att särskilt sätta telefonens AI-funktioner på prov. Här redogör de för sina intryck av telefonen.

Tre av Mobils läsare har under en dryg vecka testat Huawei Mate 10 Pro. Telefonen lanserades tidigare i år och bland funktionerna finns en dedikerad AI-processor. Vi sökte alla typer av användare, både tekniskt avancerade och andra för att utvärdera telefonen och se om AI-processorn bidrar med några fördelar man märker tydligt som användare. Nedan kan du läsa vad våra tre testpiloter tycker efter att ha testat telefonen.

Testpilot Elin Lawergren: Imponerad av kameran, men saknar hörlursuttaget

Jag vet att utsidan inte är allt, men när det kommer till Huawei Mate 10 Pro är det svårt att inte förälska sig i dess yttre. Den ligger perfekt i handen och varje liten detalj och kurva är både estetiskt vacker att se på och skön att ta på.

Att fingeravtrycksläsaren på deras flaggskepp är på baksidan till förmån för en större skärm, är helt okej. Den är placerad exakt där pekfingret är när jag plockar upp mobilen. Dock verkar det även vara exakt där jag har pekfingret när jag lägger ner mobilen i fickan, så första dagarna råkade mobilen göra lite festliga saker i min ficka.

Mentalt var jag inte redo att säga farväl till ett hörlursuttag, men antar att jag nu tvingas ta klivet till de trådlösa hörlurarna. Hade dock helst sett att hörlursuttaget fanns kvar.

Mate 10 Pro är Huaweis första mobil med IP67-klassning. Det gör att man kan råka tappa den i badkaret utan att det ska bli en kostsam och tråkig historia. Ett stort plus för alla som är lika klantiga som jag.

Måste även nämna batteriet på hela 4000 mAh. Samma som föregångaren, men håller betydligt bättre en hel dag. Skulle det krisa, så laddar den dessutom upp batteriet otroligt snabbt.

Kamera som kan ge kort skärpedjup

Men det mest upphetsande med denna mobil är kameran från Leica och Huaweis artificiella intelligens. Med en bländare på f/1,6 så släpper den in mycket ljus och det går att få till ett kort skärpedjup.

Det som man främst märker att AI gör är att upptäcka vilket motiv som är framför kameran och anpassa inställningarna efter det. Till exempel om det är en hund, katt, solnedgång, mat, grönska eller vad som helst. 

Jag tycker det är lite oklart hur stor skillnad det är i autoläget när den upptäcker ett motiv. Störst skillnad känns vid solnedgång då mobilen vill förstärka färgerna. Dock kan jag tycka att den valde en alldeles för kall ton vid matfotografering, så den valde inte alltid så optimala inställningar.

Bra proffsläge med RAW-format

Är man lite som jag och vill ha full kontroll, har Huawei ett pro-läge i kameran. Då kan man göra alla inställningar man normalt sett gör med en systemkamera, samt fota i RAW-format. Det är även här jag är som allra mest imponerad. Det dynamiska omfånget i RAW-filerna är otroligt bra. De har så mycket information i både de ljusa och mörka delarna, som enkelt i en app som Lightroom går att få till ett riktigt snyggt och jämnt exponerat foto.

Frontkameran är inte fy skam den heller. Den levererar väldigt ljusa och bra foton i mörkare ljusförhållanden. I porträttläget har den något som heter artistisk suddighet som gör att bilden blir suddig bakom personen. Det funkar oftast riktigt bra och gör att det blir mer fokus på personen. Mycket positivt överraskad hur bra denna funktion faktiskt fungerar! 

AI märks sedan när man kollar igenom sitt galleri. Där sorterar mobilen fint in i de vanliga mapparna (kamera, nerladdat, VSCO m.m), men även efter vilken typ av bild det är. 

Matbilder, landskap, dokument, får varsin mapp. Men även varje person som finns på bilder får en egen mapp så man slipper leta igenom alla foton för att hitta den man letar efter.

Detta kommer nog kännas mest praktiskt efter någon månad när galleriet är mer välfyllt av olika porträtt eller platser man besökt - då kommer jag älska denna funktion.

I övrigt är detta en otroligt snabb telefon, som är överlägset den bästa jag testat. 

Optimal om man spelar tunga spel eller exporterar stora foton eller videoklipp ur appar.

Jani Ahava: Bra skärm men misslyckad översättning

Ja, var ska man börja med denna underbara pjäs? Måste ju säga att jag personligen känner att Huawei har lyckats riktigt riktigt bra denna gång! Jag har ägt en hel del Huawei-telefoner innan, bland annat flera ur P-serien och Mate 7 när den var aktuell och med lätthet så är Mate 10 Pro den mest lyckade hittills.

IP-klassning var så välkommet. Det är något jag har lärt mig att uppskatta från mina Samsung jag har haft och det är för att jag rör mig ofta i blöt skogsmiljö. Där är det ovärderligt och mycket välkommet.

Skärmen var en punkt jag var väldigt orolig för faktiskt. Jag visste ju att det är en OLED-skärm med pentile-teknik i Mate 10 Pron och jag oroade mig för att det skulle vara pixligt, men till min glädje så är inte skärmen för mig i alla fall pixligt alls. Jag tycker dessutom att den är ljusstark så det räcker.

Sen det här med AI I telefonen. Initialt förväntade jag mig inte mycket av den. Dels för att jag visste inte mycket om det i Mate 10 Pro och dels så kändes det lite underligt att ha i en telefon. Men ju mera jag läste på om det ju mera höjdes mina förhoppningar om det! Om vi börjar med AI i kameran då. Den ska ju känna igen objekt när man ska fota dom och då optimera inställningarna i kameran för bästa resultat. Det ska dyka upp en ikon då som visar att telefonen har identifierat objektet men oftast när jag testat så identifierar den inte objektet för mig. Bilderna tycker jag i alla fall nästan alltid blir bra! Nu vet jag ju inte om det är tack vare AI eller om kamera-algoritmerna bara har blivit bättre.

Klarar inte översättning

Sen så ska ju den artificiella intelligensen hjälpa till vid översättning och då valde jag att testa detta på att översätta från finska till svenska. Kan meddela att det klarade den inte av alls. Något enstaka ord får den rätt, men sammanhanget blir fel och texter jag översätter till svenska är omöjliga att begripa. 

Sen så ska ju den artificiella intelligensen lära sig ditt användarmönster bland annat för att optimera telefonen och batteriet efter din användning och det tvekar jag inte alls på att den gör. För mig är batteritiden ypperlig. Under testperioden har jag laddat telefonen ungefär varannan dag. 

Allt som allt så är jag fruktansvärt nöjd med telefonen och denna blir min keeper! Uppfyller alla mina krav på en modern telefon idag med lätthet.

Testpilot Katarina White: Nöjd med batteritid och kameran

Hämtade Huawei Mate 10 Pro på Posten och gillade direkt presentationen. Snygg, proper mörkblå ask med löfte om något extra. Jag blir inte besviken när jag öppnar asken. Mobilen är slim och snyggt designad. Jag gillar att de tänkt till och lagt ner ett enkelt silikonskal. Jag som lyckats med det mesta när det gäller mobil i tvättmaskin, toalett och i hårda golv uppskattar när tillverkaren minimerar den typen av risker, även om jag kommer köpa ett mycket snyggare sen.

Mobilen är lätt och ligger fint i handen. Jag tycker om fingeravtrycksläsarens placering på baksidan. Jag har haft samma på en Honor 8 och det är lättanvänt och känns naturligt även här.

Verkligt stor skärm

Skärmen känns mycket större än på Honor 8 även om det bara rör sig om cirka 1 cm. Det är den minimala ramen på sidorna som ger den effekten. Färgerna och ljuset är skarpt och "krispigt"

Jag sätter igång direkt på kvällens glöggfest och tar bilder på kompisar, hundar och mat. Bilderna blir klara och fina. Färgerna och detaljerna är de bästa jag sett i mobilväg.

Gillar att mobilens album katalogiserar mina foton efter personer, hundar och händelser. Vet inte hur mycket nytta jag kommer ha av detta, men det är ju säkert vettigt att ha någon ordning på sitt album.

Jag tar även bilder utomhus på dagen och blir lätt imponerad av de fina resultaten. Känner mig som en jätteduktig fotograf! Jag och mina arbetskamrater som är tandtekniker bestämmer oss för att ta bilder på varandras tänder som vi gör på patienter. Färg- och detaljåtergivning är förbluffande bra med tanke på att detta är en mobilkamera.

Kan göra mycket innan batteriet måste laddas

Jag lyssnar mycket på ljudböcker  och musik när jag jobbar och tycket ljudet är bra, även i de inbyggda högtalarna är det tydligt och klart. Att det saknas ett vanligt hörlursuttag gillar jag dock inte. Det går därför inte att ladda och lyssna på musik samtidigt. Och hörlurarna som följer med är för usb-c, inte bluetooth. Dock bra i alla fall att det fanns hörlurar med.

När jag sticker ut i höst/vinterrusket och spelar Pokemon Go är jag extra glad över att Huawei  gjort mobilen vattentålig, en nödvändighet i detta land! Batteritiden hör till det bästa med telefonen. Jag kan spela, fota och lyssna på ljudbok hela dagen och ibland till och med göra allt samtidigt utan att behöva ladda stup i kvarten.

Det är lätt att komma igång med mobilen. Menyerna är lätta att ta sig an samtidigt som du om du vill och har tid kan ”grotta" ner sig ordentligt i alla alternativ och inställningar. Jag föredrar learning by doing och det går bra att ta sig fram så också.  För att summera är jag jättenöjd med telefonen.