Annons

Första intrycket: Huawei Watch

Så är Huaweis lyxiga Android Wear-klocka

Kinesiska Huawei kickstartade MWC i Barcelona med ett riktigt wearbles-fyrverkeri. Största smällen stod Huawei Watch, företagets första smarta klocka, för.

Publicerad Uppdaterad

Mobile World Congress 2015 börjar egentligen först i morgon måndag, men flera tillverkare - däribland LG, HTC och Huawei - valde att tjuvstarta festen med presskonferenser redan på söndagen.

Dagen till ära har Huawei intagit lyxiga W Barcelona Hotel, beläget i Barcelonas hamnområde. Agendan för eventet är tydlig, och stavas kort och gott wearbles. Det kinesiska företaget presenterade faktiskt sin första wearble-enhet, Talkband B1, här i Barcelona på förra årets MWC-mässa. I år är man på storoffensiven och lanserar inte mindre än tre nya wearbles-enheter.

Först ut att visas upp under söndagens presskonferens var smarta armbandet Talkband B2 och hörlurarna Talkband N1, men vi återkommer till de enheter lite senare i texten. Det var nämligen helt uppenbart att de första delarna av presskonferensen egentligen bara var en slags uppvärmning för showens riktiga stjärna - den smarta klockan Huwawei Watch.

I vanlig ordning visste vi mer eller mindre allt om klockan presskonferensen ens hade startat. Sent på lördagens läckte nämligen två reklamfilmer som visade upp klockan i sin helhet.

I likhet med Motorolas Moto 360 är Huawei Watch helt rund. Men där slutar likheterna. Till skillnad från Moto 360, med sin tydligt moderna och sparsmakade look, har Huawei Watch istället en mer klassisk klockdesign. Huawei vill att klockan ska föra tankarna till lyxigare märken bland traditionella klocktillverkare - och lyckas riktigt bra med det.

Den runda klockan har amomled-skärm på 1,4 tum med en pixeltäthet på 286 ppi, vilket ger en upplösning på 400 gånger 400 bildpunkter. Klockans urtavla har en diameter på 42 millimeter, vilket kan jämföras med 46 millimeter hos Moto 360. Beräkningskraften hämtas från en fyrkärning Qualcomm-systemprocessor med 512 megabyte i ram-minne, ett lagringsminne på 4 gigabyte och stöd för t ex Bluetooth 4.1.

Huawei Watch ger överlag ett riktigt strongt första intryck. Ett viktigt område som Huawei Watch imponerar på är skärmen, som är kristallklar med utmärkt skärpa, stor betraktningsvinkel och riktigt bra ljusstyrka. Huawei Watch känns betydligt vassare än andra Android Wear-konkurrenter som Motorola:s Moto 360 och LG:s G Watch på den här fronten.

Klockans design visar på en tydlig känsla för detaljer. Framsidan med sin klassiska look och safirglass, i kombination med den rejäla konstruktione i rostfritt stål, gör Huawei Watch till den  helt klart mest välbyggda Android Wear-klocka jag har känt på. Köpare som vill anpassa utseendet på klockan kommer sedan att kunna välja bland ett förhållandevis stort urval av armband i olika material, från läder till varianter i metall.

Huwawei Watch använder Android Wear som operativsystem, och det lilla vi får se visar ett upp en sober och enkel design på gränssnitten. I och med Android Wear-stödet finns bland annat Google Now med ombord, vilket gör att du kan använda röstkommanden för att till exempel be klockan om vägbeskrivning eller en Google-sökning.

Ingen smartklocka är värd sitt namn utan sensorer. Inuti Huwaei Watch finns bland annat barometer och gyro, och klockan ska kunna avgöra du springer, cyklar eller går. Alla dina aktiviteter samlas sedan i Huaweis egna ekosystem för hälsodata. Intressant är att hälsomjukvaran också ska kommer ha stöd för att samla in data från utvalda tredjepartsplattformer - under presskonferensen nämns Google Fit och Jawbone som två samarbetspartners. 

I nuläget finns det heller ingen information om när Huawei Wei ska släppas, om den kommer till Sverige - eller vad den kommer att kosta. Informationen vi får är att släppet ska ske ”någon gång under året”.

Talkband B2 och Talkband N1

Under presskonferensen visade Huawei även upp Talkband B2, uppföljare till förra årets smarta armband. 

Precis som föregångaren är Talkband B2 en slags tvåstegsraket som både är ett smart armband kombinerat med ett blåtandsheadset. Framsiden på Talkband B2 utgörs av en pmoled-pekskärm på 0,73 tum. När det ringer knäpper du loss Talkband B2 från armbandet, och placerar sedan enheten vid örat. Enheten har dubbla mikrofoner med brusreducering och interna högtalare.

En tydlig skillnad mot första generationens Talkband är att Huawei har gett B2:an en mer lyxig framtoning. Det märks bland annat på färgurvalet - självklart kan du få den i guld - men också att man bytt ut förra årets plastarmband mot ett läder med en betydligt tydligare premium-look. Talkband B2 använder ett stanadard 15-milimeters-armband, vilket öppnar för den som vill kunna välja bland andra armband än de som Huawei erbjuder.

Talkband B2 är också något tunnare (11,5 mm) och mindre bred (62 mm) än förra årets modell. Armbandet har en sex-axlig sensor med accelerometer och gyro, och ska kunna avgöra själv om du springer, cyklar, promenerar eller klättrar under din träning. All hälsodata som samlas in visas sedan en så kallad ”livslogg”.

Batteritiden är en kritisk punkt för wearbles. Talkband B2 ska klara av vara igång i fem dagar, och har upp till sex timmars taltid eller tolv timmars standby-tid.

Armbandet går att synka mot så väl Android (version 4.0 och nyare) som Ios (version 7.0 och nyare).

Talkband B2 kommer i tre modeller: svart eller vit till ett pris av 169 Euro (motsvarande cirka 1 500 kronor), eller i guld med prislappen 199 Euro (motsvarande cirka 1 900 kronor). Enheten släpps i tjugotalet länder - däribland Sverige - från och med i slutet av april.

Efter smarta armbandet B2 var det dags för Talkband N1 att göra entré. I grund och botten är detta ett trådlöst headset som också kan användas som hörlurar.

Precis som med Huawei Watch och Talkband B2 siktar N1:an på premiumsegmentet med Mems-mikrofoner för god ljudkvalitet, aptx-stöd, IP54-certifiering för vatten- och dammtålighet samt en stram industriformgivning som ska tilltala en ung, urban och hurtig medelklasspublik. Talkband N1 har ett inbyggt lagringsminne på 4 Gigabyte, och ska klara upp till sju timmars speltid. Hörlurarna har också möjlighet att ge röstnotifikationer för att meddela när du exempelvis nått ditt dagliga mål på 10 000 steg.

Huawei Talkband släpps i Sverige i slutet av maj, och kommer att ha en prislapp på 119 Euro, vilket motsvarar 1 100 svenska kronor.