Annons

Första intrycket på IFA 2015

Så är nya Moto 360

Uppföljaren till förra årets Moto 360-klocka har precis lanserats på IFA i Berlin. Mobil.se har snabbtestat.

Publicerad Uppdaterad

Så sent som i går onsdag gick Motorola ut med att nästa generation av företagets populära smarta klocka, Moto 360, skulle presenteras först den 9 september. Till mångas stora förvåning gjorde man sedan en helvändning och valde att  lanserade sin nya Moto 360 sent under natten mot torsdagen istället.


Den nya klockan, som fortfarande heter Moto 360, kommer i inte mindre än två storlekar och tre olika varianter. Den mindre av klockorna - med en diameter på 42 millimeter - finns både i herr- och dammodell, där den största skillnaden är hur pass snäv vinkel som fästet till armbandet har. Den större av de två har en diameter på 46 millimeter och finns bara i herrmodell. Det finns dessutom en sportmodell av klockan - där metallen har byts ut mot plats - på 42 millimeter.

Det är tydligt att just design har varit ledordet när Motorola utvecklat sin nya klocka. Förutom att erbjuda klockan i två storlekar har man också satsat på att bredda utbudet med flera olika armband och färger.

Nya Moto 360 har överlag en mer lyxig finish när det gäller material och utseende som skiljer sig den förra klockans minimalistiska look. Med guldmodellen vi får testa blir det tydligt att Motorola siktar på att tankarna ska gå till mer traditionella premiumklockor, snarare än hypermoderna små datorer som en bär runt handleden.

Fyra millimeter kan tyckas lite, men storleksskillnaden blir förvånansvärt tydlig när jag testar att sätta 42-modellen på handleden intill den gamla Moto 360. Modellen på 46 millimeter har alltså samma diameter som förra årets klocka, och till det yttre ligger alltså de största förändringarna i designdetaljer - som att fästena för klockarmbanden nu sträcker sig ut från klockans kropp, istället för att vara placerade vid bakboetten som på förra Moto 360.


På tidiga bilder på Moto 360 2015 såg det ut som att den nya klockan var betydligt tunnare än den förra. Efter lanseringen står det klart att den skillnaden är högst marginell - från 11,5 millimeter till 11,4 millimeter. Det kan göra att vissa av er kanske kommer tycka att Moto 360 fortfarande är för tjock.

Motorola har också flyttat startknappen från sidan av klockan till en position som ligger ungefär vid platsen för klockan två på urtavalan. Det gäller både 42mm- och 46mm-varianten, och känns som ett lyckat drag. Tidigare var det nämligen lätt man råkade släcka skärmen om ovansidan på handen kom åt knappen. 

Utlovar två dagars batteritid
Omap-kretsen från Texas Instruments som fanns i den förra Moto 360 har nu byts ut mot ett Snapdragon 400-chipp med ram- och lagringsminne på 512 megabyte, respektive 4 gigabyte.


Den största fördelen med Snapdragon 400-chippen - enligt Motorola själva - är den förlängda batteritiden, som man nu påstår ska sträcka sig över två dagar. Det låter lovande men det återstår att se om Moto 360 kan leva upp till det löftet.

Chippet gör också att klockan känns snabbare än sin föregångare, vilket framför allt märks i navigeringen och hur snabbt apparna öppnas.  Det lovar gott inför ett mer utförlig test i framtiden.

Skärmarna - 1,37 tum på 42mm-modellen och 1.,56 tum på 46mm-modellen - är inte de vassaste vi har sett på smarta klockor ifråga om färgåtergivning, konstrast och ljusstyrka. Men ett välkommet tillskott är urtavlan numera inte blir helt svart när klockan går in i viloläge. Istället dimmas skärmen ner vilket gör att det fortfarande går att se hur mycket klockan är - utan att du behöver slå på den igen.


Moto 360 2015 har redan släppts förhandsbokning via Google Play och Motorolas Moto Maker-butik i USA och andra utvalda marknader. Klockan väntas komma till Sverige i oktober, men det finns inga officiellt släppdatum eller prisuppgifter än. I USA kommer den billigaste varianten av klockan kosta 300 dollar, vilket motsvarar cirka 3 000-3 200 svenska kronor.