Annons

Efter en timme med nya mobilerna

Så är nya Samsung S7 och S7 Edge

Läs våra första intryck redan nu. Vi har spenderat tid med de två nya flaggskeppsmobilerna från Samsung.

Publicerad Uppdaterad

Det mesta som användare klagat på med S6-familjen tycks Samsung ha inte bara lyssnat på utan även åtgärdat i och med de nya Samsung Galaxy S7 och S7 Edge. Här finns mer arbetsminne för bättre prestanda, vattentålighet enligt IP68 och dessutom plats för minneskort upp till 200 GB.

Större skärm Vi har redan fått titta närmare på telefonerna ungefär en timme och det är Galaxy S7 Edge som har fått flest nyheter. Den har en 5,5 tum stor skärm, större än den på 5,1 tum som sitter i vanliga S7 och i mjukvaran kommer en hel del nya funktioner till den för Edge unika edge-funktionerna med miniprogram, genvägar och specialfunktioner.

Anledningen till att S7 Edge får större skärm än systermodellen är, får vi förklarat för oss, att Galaxy S7 Edge riktar sig till den som konsumerar mycket bilder och filmer. Då är tanken att den större skärmen i kombination med de svängda kanterna ska ge de allra bästa förutsättningarna just för bild- och filmvisning. Både S7 och S7 Edge har också fått det som kallas Always on, vilket innebär att man kan se klockan på skärmen utan att alla pixlar tänds upp. Tanken med det här är att spara batteri.

Edge-funktionerna Jag har tidigare välkomnat de utökade Edge-funktioner som kom i Samsung Galaxy Edge S6 Plus, men tittar jag idag på mitt eget användande ser jag att de unika Edge-funktionerna är något jag knappast alls använder. I S7 Edge har kanten begåvats med fler ikoner och genvägar till dina favoritkontakter. Du kan även lägga till en genväg för att till exempel skicka ett sms till bästa vännen och då med ett klick komma direkt till er konversation. Dessutom kan redan nu andra företag skriva appar som använder kanten och vi får se sportresultat från Yahoo som ett exempel på det här. Sammantaget tycker jag dock fortfarande inte att Edge-funktionerna tillför något väsentligt. Argumentet för att välja S7 Edge är framförallt om man helt enkelt tycker den är snyggare. Det finns egentligen inget som hindrar Samsung från att lägga till den lilla genvägsmenyn även i vanliga S7.
Bättre ergonomi Överlag är designen en fortsättning på förra årets modeller, men S7 Edge har fått en förbättrad form så att den ligger bättre i handen och inte är lika vass i kanterna. Den är helt enkelt lite svängd både från fram- och baksida och det är en ergonomiskt välkommen förbättring.
Ännu bättre kamera Gemensamt för både S7 och S7 Edge är att kameran har blivit ännu bättre, bland annat i mörker och genom att de fått en betydligt snabbare autofokus. Jag får en demonstration av det här, för Samsung har monterat en S7 och en S6 så de tar bilder in i en nästan helt mörk kub med olika utbytbara motiv. Det är omöjligt att märka på den dåliga bild jag tagit av det hela, men med blotta ögonen kan jag på plats vittna om att S7 visar betydligt mer detaljer och saknar det brus som S6 visar i samma situation. När det gäller autofokus så ska den vara betydligt snabbare tack vare sensorn som Samsung berättar arbetar med dubbla pixlar och mycket riktigt är det stor skillnad jämfört med S6. När vi snabbt byter avståndet till motivet i den mörka boxen måste S6 fokusera om på någon sekund, medan S7 direkt visar en skarp bild.


Jag får även prova med konkurrenttillverkares mobiler som jag har med mig och även då är S7 betydligt bättre.


På Mobil har vi nyligen gjort ett jämförande test av kameramobiler och det verkar helt enkelt som den kamera (S6) som fortfarande är bäst har blivit ännu bättre. Värt att påpeka är även att kameran fortfarande putar ut lite på baksidan, men betydligt mindre än på förra årets Galaxy S6. 

Spel och prestanda En av de huvudpunkter Samsung själva vill lyfta fram är prestandan för den som spelar mycket spel i sin mobil. Kanske framförallt den som spelar mycket vill ha bra prestanda. Arbetsminnet i S7 och S7 Edge är utökat till 4 GB och batterikapciteten är 3000 mAh i S7 och 3600 mAh i S7 Edge, kanske för att den har större skärm. För att öka spelprestandan och reducera belastningen på processorn är S7 och S7 Edge enligt Samsung första mobilen med stöd för Vulkan API som gör just det. Förbättrar prestandan alltså, och det här ska innebära snabbare prestanda. Dessutom har båda telefonerna vätskekylning så att de inte heller ska drabbas av överhettning.

Utöver detta har Samsung för den som spelar samlat alla spel i en särskild meny och adderat ett par olika specialfunktioner när du spelar. En meny aktiveras när du startar ett spel och den gör att du kan spela in ditt spelande, inklusive dina egna reaktioner via selfiekameran då och dela på till exempel Youtube. I den här menyn kan du även ställa in så du inte blir störd av andra appar eller sms, samt stänga av tillbaka- och programväxlingsknapparna så du inte trycker dig ut ur spelet av misstag.

Det sämsta Över lag är nyheterna i S7 och S7 Edge inte revolutionerande på något sätt, men det är en välkommen uppdatering där Samsung lyssnat på klagomål och åtgärdat i alla fall en del av dem. Samtidigt har man inte kompromissat med designen. De allra mest spännande nya funktionerna uteblir dock och en sak bland flera som saknas och som man kanske skulle önskat sig är ett utbytbart batteri, eller kanske den nyare standarden USB-C istället micro-usb som nu sitter i botten på telefonerna. En fördel med micro-usb är ju dock att tillbehör baserade på den tekniken fortfarande fungerar. Som Samsungs egna Galaxy VR, för att nämna ett exempel.