Åtta kärnor

Så blir klockfrekvensen på nya Snapdragon

Nu har det dykt upp uppgifter om vilken klockfrekvens de olika processorkärnorna i Snapdragons nya toppmodell 810 kommer att ha.

Publicerad Uppdaterad

Snapdragon 810 är chipsetet som väntas sitta i alla toppmodeller som släpps under nästa år. Det har en så kallad big-little-arkitektur, det vill säga fyra snabba processorer av typen Arm A57 och fyra långsammare strömsnålare processorer av typ Arm A53 som kan gå i bakgrunden när full prestanda inte krävs.

Enligt uppgiften, och ta den med en nypa salt för den kommer från en för oss tidigare okänd bloggare, ska A57 ha en maximal klockfrekvens på 1,96 GHz, och A53-processorerna 1,56 GHz. Uppgifterna, om de stämmer, kan komma som en överraskning för många, då föregångaren Snapdragon 805 har en klockfrekvens på upp till 2,65 GHz. Men det betyder inte att de nya processorerna blir långsammare. För det första är de nya processorkärnorna i sig snabbare än de som sitter i äldre Snapdragon-chipset. För det andra är de tillverkade i en 20 nm-process, jämfört med 28 nm för Snapdragon 805. Nm står för nanometer och är bredden på ledarna i kretsarna. Mindre ledare betyder att mindre energi går åt och kretsen kan byggas med kortare avstånd mellan de olika delarna vilket ger snabbare elektronik. En lägre klockfrekvens gör i sin tur att kretsen drar mindre ström och inte blir lika varm.

Utöver detta utmärker sig Snapdragon 810 för att vara en 64-bitarskrets, som använder sig av instruktionssetet ARMv8-A, mot Snapdragon 805 som är en 32-bitarskrets med ARMv7-A som instruktionsuppsättning.

Källa