Funktion i Ios 7

Så delar du filer med nya Airdrop

Fildelningsfuntionen Airdrop, som Apple först visade i juni, kan nu alla som har Ios 7 använda. Så funkar det.

Publicerad Uppdaterad

En av nyheterna i Apples nya operativsystem Ios 7 handlar om utökade möjligheter till att dela telefonens innehåll. I hela systemet – i App Store, Webbrowsern Safari, bildgalleriet, kartor – finns de numera en enkel funktion (en rektangulär knapp med uppåtgående pil) som låter dig skicka filer på olika sätt.

Förutom via mejl, Facebook, Twitter, Viadeo, Flickr och Icloud samt till skrivaren eller "Läs senare"-listan med flera kan du nu även dela med dig av filer direkt till en person i närheten via funktionen Airdrop.

Apple kallar Airdrop person-till-person-wifi, men när du aktiverar den så är det egentligen både wifi och blåtand som slås på. Då skapaa en koppling mellan dig och en annan person, genom att den ena blir upptäckbar för den andra, på ett liknande sätt som när du vill koppla telefonen och en annan anhet via blåtand. Du kan välja om ingen, alla eller bara dina kontakter kan upptäcka dig. Då du väljer detta direkt i Airdrops meny är det lätt att ändra inställningen beroende av omständigheter.

För att kunna dela en fil måste även mottagaren (eller avsändaren om du ska ta emot en fil) slå på Airdrop. Du väljer vad du vill dela och väljer ikonen på den mottagaren som ska få ta emot filen. Filen skickas och du får en bekräftelse om att innehållet har mottagits.

Men varför ska man dela innehåll via Airdrop istället för via sms eller mejl? Jo, det är en användbar funktion när du vill dela med någon som sitter bredvid dig, några du inte har kontaktuppgifter till eller inte har tillgång till vare sig telefon- eller datanätet.

Hur bra fungerar det?

Det blev många försök innan vi lyckades få mottagarens ikon att synas och några försök till för att få filen att framgångsrikt skickas eller tas emot.

Även vid lyckade försök gick det långsammare än via sms eller mejl. Vi testade funktionen mellan två Iphone 5 samt mellan en Iphone 5 och en Ipad mini. Airdrop fungerar kanske bättre i Apples nya Iphone 5s och 5c. Det får vi hoppas för att vår erfarenhet inte var någon höjdare vad gäller användarupplevelse.