Annons

11 tips för bättre batteritid

Så fixar du bättre batteritid i Ios 7

Stäng av Parallax. Parallax är den där skojiga effekten som gör att bakgrunden ser ut att röra sig långt under ikonerna. Det är också ett bra recept för vissa att bli åksjuka, har det visat sig. Utöver åksjuka drar funktionen faktiskt en hel del batteri, så om du inte tycker att den är livsnödvändig kan du stänga av den.
Gå in i Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel och hitta menyalternativet ”Minska rörelse”. Slå på den funktionen för att slippa åksjuka och spara batteriet.
Stäng av Parallax. Parallax är den där skojiga effekten som gör att bakgrunden ser ut att röra sig långt under ikonerna. Det är också ett bra recept för vissa att bli åksjuka, har det visat sig. Utöver åksjuka drar funktionen faktiskt en hel del batteri, så om du inte tycker att den är livsnödvändig kan du stänga av den. Gå in i Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel och hitta menyalternativet ”Minska rörelse”. Slå på den funktionen för att slippa åksjuka och spara batteriet.
Stäng av Airdrop. Apples Airdrop är en fiffig funktion för att dela filer mellan Iphoneanvändare. Men när du inte använder den sitter den mest och letar efter folk att dela med, vilket givetvis drar en del ström. Dra upp Kontrollcentret, klicka på Airdrop och slå av funktionen för att minska strömförbrukningen.
Stäng av Airdrop. Apples Airdrop är en fiffig funktion för att dela filer mellan Iphoneanvändare. Men när du inte använder den sitter den mest och letar efter folk att dela med, vilket givetvis drar en del ström. Dra upp Kontrollcentret, klicka på Airdrop och slå av funktionen för att minska strömförbrukningen.
Sluta leta efter wifi-nät. Wifi är bra på många sätt och det är inte alltid du kommer ihåg att slå av det. Däremot påminns du om det så snart du använder någon nättjänst och Ios skickar fram en lista med synliga wifi-nät i din närhet. Slå två flugor i en smäll och stäng av den sökningen så kopplar telefonen enbart upp sig via kända nät istället.
Gå in i Inställningar > Wi-fi och stäng av funktionen ”Fråga om anslutning” för att bli av med funktionen och spara batteri.
Sluta leta efter wifi-nät. Wifi är bra på många sätt och det är inte alltid du kommer ihåg att slå av det. Däremot påminns du om det så snart du använder någon nättjänst och Ios skickar fram en lista med synliga wifi-nät i din närhet. Slå två flugor i en smäll och stäng av den sökningen så kopplar telefonen enbart upp sig via kända nät istället. Gå in i Inställningar > Wi-fi och stäng av funktionen ”Fråga om anslutning” för att bli av med funktionen och spara batteri.
Slå av vissa platstjänster. Vissa appar använder din position av en eller annan anledning. Apples kartprogram och liknande tjänster gör det av uppenbara skäl, men känner du verkligen att Cut the Rope behöver ha koll på var du är egentligen? Ju mindre telefonen behöver hålla koll på din position, desto mindre batteriförbrukning.
Gå in i Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster och bocka av de appar du inte ser någon nytta i att ge ut din position till.
Slå av vissa platstjänster. Vissa appar använder din position av en eller annan anledning. Apples kartprogram och liknande tjänster gör det av uppenbara skäl, men känner du verkligen att Cut the Rope behöver ha koll på var du är egentligen? Ju mindre telefonen behöver hålla koll på din position, desto mindre batteriförbrukning. Gå in i Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster och bocka av de appar du inte ser någon nytta i att ge ut din position till.
Stäng av automatiska uppdateringar. En av de mest välkomna funktionerna i Ios 7 är möjligheten att uppdatera appar automatiskt så att du slipper bry dig. Det är en väldigt trevlig funktion, men den drar givetvis en del extra ström också. Känner du att du kan sköta uppdateringar manuellt går du in i Inställningar > Itunes och App Store och slår av alla funktioner du inte känner ett enormt behov av.
Stäng av automatiska uppdateringar. En av de mest välkomna funktionerna i Ios 7 är möjligheten att uppdatera appar automatiskt så att du slipper bry dig. Det är en väldigt trevlig funktion, men den drar givetvis en del extra ström också. Känner du att du kan sköta uppdateringar manuellt går du in i Inställningar > Itunes och App Store och slår av alla funktioner du inte känner ett enormt behov av.
Stäng av bakgrundsuppdatering. En minst lika stor nyhet som automatiska uppdateringar är bakgrundsuppdateringar. Det innebär att exempelvis Facebook håller koll på vad som händer medan appen är avstängd, så att du slipper vänta på att det hela ska laddas när du öppnar appen. Givetvis drar även detta en del extra ström och kan stängas av. Antingen stänger du ner allt, eller så väljer du enstaka appar som ska få uppdatera i bakgrunden.
Gå in i Inställningar > Allmänt > Bakgrundsuppdatering och slå av de appar som inte ska få uppdateras i bakgrunden.
Stäng av bakgrundsuppdatering. En minst lika stor nyhet som automatiska uppdateringar är bakgrundsuppdateringar. Det innebär att exempelvis Facebook håller koll på vad som händer medan appen är avstängd, så att du slipper vänta på att det hela ska laddas när du öppnar appen. Givetvis drar även detta en del extra ström och kan stängas av. Antingen stänger du ner allt, eller så väljer du enstaka appar som ska få uppdatera i bakgrunden. Gå in i Inställningar > Allmänt > Bakgrundsuppdatering och slå av de appar som inte ska få uppdateras i bakgrunden.
Stäng av automatisk ljusstyrka. Med kontrollerna för ljusstyrka nära till hands i det nya kontrollcentret behöver du knappast automatisera hanteringen av skärmens ljusstyrka, särskilt eftersom det drar mer batteri.
Gå in i Inställningar > Bakgrundsbilder och ljusstyrka och stäng av funktionen, så kommer det inte krävas batteri för den funktionen längre.
Stäng av automatisk ljusstyrka. Med kontrollerna för ljusstyrka nära till hands i det nya kontrollcentret behöver du knappast automatisera hanteringen av skärmens ljusstyrka, särskilt eftersom det drar mer batteri. Gå in i Inställningar > Bakgrundsbilder och ljusstyrka och stäng av funktionen, så kommer det inte krävas batteri för den funktionen längre.
Stäng av notiser. Visst är det trevligt när telefonen plingar till i samma sekund som du får ett nytt mail, någon gillar din statusuppdatering på Facebook och liknande? Men behöver du verkligen det för precis alla appar? Utöver att pushnotiser, som det kallas, drar en hel del batteri (särskilt om skärmen ska tändas varje gång) är det ofta ganska stressande att telefonen hela tiden vill ha din uppmärksamhet. För att spara både batteri och sinnesfrid gör du därför bäst i att sålla rejält bland dessa.
Gå in i Inställningar > Notiscenter och röj upp i notisträsket. För att helt och hållet avliva framtida notiser från en app gör du bäst i att ställa notisstil till ”ingen”, stänga av appsymbolbrickor och ljud, stänga av ”visa i notiscenter” samt stänga av ”visa vid låst skärm”.
Stäng av notiser. Visst är det trevligt när telefonen plingar till i samma sekund som du får ett nytt mail, någon gillar din statusuppdatering på Facebook och liknande? Men behöver du verkligen det för precis alla appar? Utöver att pushnotiser, som det kallas, drar en hel del batteri (särskilt om skärmen ska tändas varje gång) är det ofta ganska stressande att telefonen hela tiden vill ha din uppmärksamhet. För att spara både batteri och sinnesfrid gör du därför bäst i att sålla rejält bland dessa. Gå in i Inställningar > Notiscenter och röj upp i notisträsket. För att helt och hållet avliva framtida notiser från en app gör du bäst i att ställa notisstil till ”ingen”, stänga av appsymbolbrickor och ljud, stänga av ”visa i notiscenter” samt stänga av ”visa vid låst skärm”.
Pusha inte, hämta. Av samma anledning som ovan är pushnotiser från de appar du faktiskt vill ha koll på ett tveeggat svärd som både drar batteri och kan stressa upp dig samtidigt som de snabbt ger dig information. Men känner du att du har tid att vänta två sekunder på att exempelvis mejlappen uppdateras först när du använder den kan du ställa in det.
Gå in i Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > Hämta nya data. Här väljer du bland dina olika konton och väljer helt enkelt ”manuellt” som hämtningsschema. Då hämtar appen bara nya data när den används. Vill du ha ett visst mått av automatisering kan du välja alternativet Hämta istället och ställa in den på ett visst tidsintervall.
Pusha inte, hämta. Av samma anledning som ovan är pushnotiser från de appar du faktiskt vill ha koll på ett tveeggat svärd som både drar batteri och kan stressa upp dig samtidigt som de snabbt ger dig information. Men känner du att du har tid att vänta två sekunder på att exempelvis mejlappen uppdateras först när du använder den kan du ställa in det. Gå in i Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > Hämta nya data. Här väljer du bland dina olika konton och väljer helt enkelt ”manuellt” som hämtningsschema. Då hämtar appen bara nya data när den används. Vill du ha ett visst mått av automatisering kan du välja alternativet Hämta istället och ställa in den på ett visst tidsintervall.
Begränsa Siri. Om du helt enkelt inte varit inne och stängt av röstassistenten Siri för att hon vägrar lära sig svenska finns det ett litet knep för att få henne att äta mindre batteri. Det finns nämligen en funktion som heter ”Håll upp för att tala” som helt enkelt känner av när du sätter luren mot örat och aktiverar assistenten (förutsatt att du inte gör det samtidigt som du ringer eller besvarar ett samtal då). I Inställningar > Allmänt > Siri finns ett reglage för funktionen och med den avstängd behöver Siri inte hålla koll på hur du håller telefonen och därmed inte äta så mycket batteri i onödan.
Begränsa Siri. Om du helt enkelt inte varit inne och stängt av röstassistenten Siri för att hon vägrar lära sig svenska finns det ett litet knep för att få henne att äta mindre batteri. Det finns nämligen en funktion som heter ”Håll upp för att tala” som helt enkelt känner av när du sätter luren mot örat och aktiverar assistenten (förutsatt att du inte gör det samtidigt som du ringer eller besvarar ett samtal då). I Inställningar > Allmänt > Siri finns ett reglage för funktionen och med den avstängd behöver Siri inte hålla koll på hur du håller telefonen och därmed inte äta så mycket batteri i onödan.
Stäng av 4G. Vi vet, en av de stora nyheterna för oss svenskar är att 4G faktiskt fungerar till Iphone numera. Att stänga av den snabbare datauppkopplingen kan därför kännas ganska dumt. Men samtidigt drar den funktionen mer ström än vanlig 3G-uppkoppling, så att stänga av det hela är faktiskt ingen dum idé om du behöver spara på batteriet. I Inställningar > Mobilnät hittar du reglaget för den saken.
Stäng av 4G. Vi vet, en av de stora nyheterna för oss svenskar är att 4G faktiskt fungerar till Iphone numera. Att stänga av den snabbare datauppkopplingen kan därför kännas ganska dumt. Men samtidigt drar den funktionen mer ström än vanlig 3G-uppkoppling, så att stänga av det hela är faktiskt ingen dum idé om du behöver spara på batteriet. I Inställningar > Mobilnät hittar du reglaget för den saken.

Tar batteriet slut för fort i din Iphone? Vi har samlat ihop elva tips som förlänger batteritiden mellan laddningarna.

Publicerad Uppdaterad

Det finns många knep att ta till när det gäller att spara batteri på en Iphone (eller Ipad för den delen). De allra vanligaste, som fortfarande gäller oavsett telefonmodell kan listas snabbt:

• Stäng av wifi.

• Stäng av bluetooth.

• Dra ner ljusstyrkan på skärmen.

Vi skulle kunna lägga till varianter som att du inte ska spela spel eller helt enkelt bara använda telefonen när du verkligen behöver, men det känns lite väl uppenbart. 

Men givetvis finns det en hel del andra knep att ta till för att förbättra batteritiden hos din Iphone med Ios 7. Kolla in bildspelet ovan för några matnyttiga tips.