Annons

Istället för att synka

Så fungerar Apples Icloud med Iphone

Synkning är det huvudsakliga problem som Icloud är till för att lösa. Tar du ett foto med din Iphone finns bilden direkt i molnet och skickas ut till din dator och din Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Apples Icloud är en molntjänst med lagring på Apples servrar. Eftersom alla enheter har tillgång till internet idag så kan man ha informationen alltid aktuell. Det är i alla fall tanken. I Icloud sparas din musik, dina bilder, adressboken, kalender, appar och dina dokument. Ändrar du på en kontaktuppgift i din dator skickas ändringen direkt till Icloud som i sin tur skickar ut ändringen till dina andra enheter, om det till exempel är en Iphone och en Ipad eller Ipod Touch.

Apple har redan idag sin molntjänst Mobile Me med e-post, kalender och mail online. Den har kastats ut och de funktionerna skrivits om från grunden. För Mobile Me har varit kritiserat för bristfällig funktion, något Steve Jobs medgav under gårdagkvällens presentation.

Utöver de mest grundläggande funktionerna som funnits i Mobile Me kommer även appar så att du kan ladda ner appar du tidigare köpt i Itues till din Iphone eller Ipad. Öppna Appstore i telefonen så ser du redan idag att den funktionen är aktiv. Du kan alltså se hela din köphistorik och ladda ner på nytt det du vill ha. Även Ibooks är uppdaterad idag så att du kan läsa på en enhet och fortsätta på en annan.

Dokument kan sparas i Icloud och Icloud kan spara en backup av din telefon eller Ipad på Apples servrar. Det här innebär att om du tappar din telefon och köper en ny så kan du genom att ange ditt Apple-ID få bilder från kamerarullen, inköpta appar, inställningar, sms och mms inlagda direkt på den nya telefonen.

En förlängning av backupfunktionen är funktionen Photostream. Tar du en bild med din Iphone så sparas den direkt i Icloud och skickas ut till din dator och till Ipad om du har sådana. Tanken ska vara att du kan visa bilderna du tagit utan att behöva föra över till datorn. Icloud sparar de 1000 senaste bilderna och det liksom backup fungerar när du är ansluten via wlan.

Sist i presentationen visades Itunes i molnet upp. Den funktionen innebär att musik du köper på en enhet automatsikt hamnar även i andra enheter du äger. Den främsta nyheten inom musik var dock Itunes Match som söker igenom ditt musikbibliotek och utan att ladda upp filer till molnet, vilket skulle ta lång tid, ger dig tillgång till samma låtar ur Itunes eget låtbibliotek. Man slipper alltså ladda upp filer man har som även Itunes har och då får du tillgång till motsvarande filer med 256 kbps AAC hos Apple. För det här så betalar man 24,99 dollar per år (tjänsten Itunes Match är bara tillgänglig i USA). Då får man ha upp till 25000 låtar lagrade hos Apple. De låtar som Itunes Match inte kan matcha laddas helt enkelt upp från ditt eget musikbibliotek och blir därmed tillgängligt för dig i Icloud. Det Apple sagt är att Icloud ska komma ut i sin helhet samtidigt som iOS5 under hösten.