Rullas ut till registrerade utvecklare

Så fungerar Apples nya batterihanterings-meny: Finns i nya IOS 11.3 beta

Efter stormen kring Apples prestandasänkning av äldre Iphone-enheter kommer nu till slut en betaversion av kommande IOS 11.3 som visar den nya utlovade sektionen där man kan övervaka batterihälsan på sin enhet.

Publicerad Uppdaterad

Man får nog ha levt i omloppsbana runt Jupiter under de senaste månaderna för att ha missat Apples stora batteri-debacle. Hiss-versionen av det hela går ungefär så här: Apple har visat sig sänka prestandan på äldre Iphone-enheter med slitna batterier, något som man förklarat med att man vill undvika att enheterna startar om sig. Men Apple har fått en hel del kritik efter avslöjandet, framför allt på grund av bristande transparens kring saken. Nu utreds Apple av myndigheter i hela världen, som misstänker att man genom att sänka prestandan försökt få konsumenterna att byta upp sig. Apple har utlovat billiga batteribyten och större insyn i batterihälsan som ett slags plåster på såren. 

Batteribytesprogrammet är redan igång, och nu kommer även den första betaversionen av IOS 11.3, där man mycket riktigt kan övervaka batterihälsan och själv välja om man vill sänka prestandan på sin enhet, eller om man hellre riskerar omstarter vid maxbelastning. Det är registrerade utvecklare och andra betatestare som fått tillgång till den nya sektionen, som finns under inställningsmenyn i IOS. Under rubriken ”Batterihälsa” kan man dels se hur bra batteriet är i förhållande till när det var nytt, dels se hur det förväntas fungera vid maxbelastning av enheten. Grundinställningen i telefonen är att prestandasänkningen är avstängd och om man vill kan man välja att aktivera systemet som justerar prestandan så att den anpassas till batteriet. Vid en oväntad omstart aktiveras dock funktionen per automatik.

Källa