Ny app lanserad

Så fungerar Sonys nya förbättrade 3D-skanning i mobilen

Sonys 3D-skanning har fått en uppdatering som gör att kvalitén på inskanningarna blir bättre och nu kan du även beställa 3D-utskrifter från Postnord, utan att som tidigare gå via en utländsk utskriftstjänst.

Publicerad Uppdaterad

Det var i samband med lanseringen av Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact i slutet av februari som Sony berättade om de uppdateringar i 3D-skanningsappen som nu kommit. Förutom möjligheten att skanna med hjälp av selfiekameran som kommit finns nu även möjligheten att ladda upp nya skanningar till Sonys molntjänst för att förbättra kvalitén. Dessutom kan man alltså skriva ut sin 3D-modell i form av en liten byst i färgad plast som levereras med Postnord, istället för, eller som komplement till de utländska tjänsterna Shapeways och Sculpteo som varit tillgängliga tidigare.

Postnord 3D-skriver ut din figur

De utländska tjänsterna skriver ut i flerfärgad sandsten eller på helt vit porslin medan Postnord levererar utskrifter i plast. Priset för utskrift inklusive leverans är hos Postnord 256 kr för en 5 cm hög modell, 396 kr för en modell som är 7 cm och en 9 cm stor kostar 885 kronor. 

Molnet förbättrar

Alla nya skanningar man gör i den nya appen kan efter att inskanningen är slutförd förbättras med hjälp av Sonys nya molntjänst. När skanningen är klar får du frågan om du vill förbättra resultatet och när jag tackat ja tar det bara några minuter innan jag får meddelande om att den förbättrade versionen är klar. Jag märker tydligt att detaljrikedomen är förbättrad och man ser även i filinformationen att antalet polygoner som modellen består av fördubblats.

Det tar bara ett par minuter innan den förbättrade, mer högupplösta modellen är färdig.
Här bilden innan förbättring och nedanför den, bilden som förbättrats med hjälp av Sonys molntjänst.

Bättre delning till Facebook

I den nya versionen av appen kan man även dela sin 3d-figur direkt till Facebook. I tidigare version fick man dela sin figur i form av en länk till Sonys webbplats där modellen sedan visades så man kunde snurra runt den. Nu går det istället att dela figuren direkt till Facebook så att den visas direkt i flödet och går att snurra på ungefär samma sätt som 360-bilder visas i Facebook-appen. De förbättrade versionerna av inskanningar fungerar dock inte att ladda upp direkt till Facebook när vi testar, för där kommer felmeddelandet att filen är för stor. Därför hänvisas men till Sonys egen sajt för de filerna.

Den nya uppdaterade versionen av 3D-skaparen fungerar på Sony Xperia XZ2, XZ2 Compact, XZ1, XZ1 Compact och XZ Premium.