Betala med mobilen

Så funkar Samsung Pay

Vi har fått känna på hur Samsung Pay kommer att fungera i praktiken, och vi gillar det.

Publicerad Uppdaterad

Samsungs försök att ge sig in på den mobila betalmarknaden har som huvudgrej att den inte kräver NFC. I Galaxy S6 sitter en liten magnetsfältgenerator som fejkar att man drar ett kort i kortläsaren. Men här i Sverige brukar kortläsarna inte acceptera att man använder magnetremsan när det finns chip, så här är det NFC som gäller. Den svenska versionen av Galaxy S6 saknar magnetsändaren.

Vilket inte betyder att Samsungs lösning saknar poäng. Tvärt om är den riktigt elegant. Du registrerar ett kort enbart genom att fotografera av det, men kortnummer eller pin-kod lagras varken i mobilen eller hos Samsung, utan den nödvändiga informationen förmedlas av banken.

Du aktiverar betalningstjänsten genom att svepa upp från botten av skärmen, även om den är släckt. Sedan väljer du inlagt kort genom att svepa åt höger eller vänster i ett snyggt gränssnitt. När du valt kort autenticerar du dig med fingeravtrycksläsaren, något annat sätt med pin-kod eller liknande bjuds ej. Sedan håller du mobilen mot terminalen och det är klart.

Det är enkelt och elegant gjort. Problemet är förstås att du behöver en Samsung-mobil. Appen går inte att ladda ner till andra tillverkares mobiler, trots att det enda den egentligen behöver är NFC. Samsung behöver inte ha en affärsrelation till varenda näringsidkare, de behöver bara sälja in sin lösning till bankerna. Frågan är vad de tycker om att behöva hålla ordning på så många olika betalsystem.

Samsung Pay är ännu inte aktuell för svenska marknaden, utan rullas ut först i USA och Asien.