1
1
https://www.mobil.se/nyheter/sa-heter-android-13-bakom-kulisserna
571642
Nyheter
falskt
Italiensk inspiration – släpps skarpt i höst

Android 13 – Google har släppt första versionen: Här är nyheterna

● BILDSPEL
Det kommande operativsystemets huvudsakliga funktioner och namn har avslöjats.

Nu har Google släppt den första Android 13 developer preview för sina Pixel-telefoner, och därmed också avslöjat projektnamnet för operativsystemet. Den här gången går inspirationen till Italien och efterrätten Tiramisu.

Google har haft som tradition att döpa sina olika Android-versioner efter efterrätter eller godis ändå från Android 1.1 som släpptes 2009. Officiellt slutade man att använda dessa namn i och med Android 10, men de har levt kvar som projektnamn för de olika versionerna. Den befintliga Android 12 kallas till exempel för Snow Cone.

Bland de stora nyheterna i Android 13 som troligen släpps skarpt efter sommaren finns vidareutvecklingar av det nya designspråket Material You som släpptes i nuvarande Android 12. Bland nyheterna i Android 13 märks möjligheten för enskilda appar att få sina ikoner anpassade efter färgen på användarens valda tema. Fokus i Android 13 ligger även på personlig integritet och säkerhet, ett exempel på detta är att du ska kunna ge appar tillgång enbart till utvalda bilder och inte till hela bildbiblioteket.

Bland nyheterna i det här läget märks även många detaljer som handlar om hur apputvecklare kan skapa sina appar, nyheter alltså som inte direkt påverkar dig som slutanvändare. Android 13 innebär även bättre anpassningar för vikbara mobiler, större skärmar, tablets och att flera delar av Android ska kunna uppdateras via Google Play istället för att kräva separata systemuppdateringar som denna. Google själva påpekar också att detta bara är början för Android 13 och att många nyheter återstår att presenteras innan systemet är klart. 

Enligt tidigare läckt information om planerna kring utvecklingen av Android 13, så påstås Googles plan vara att börja med betatestningen i april och stabila versioner redan i juni, vilket kan innebära att Android kan komma att lanseras tidigare på året än exempelvis förra årets Android 12.

Sedan dröjer det flera månader vanligtvis innan systemet kommer ut till telefoner från andra tillverkare, så din Samsung, Xiaomi, Motorola eller Oneplus-mobil får fortfarande vänta länge på uopdateringen.

Ämnen