Enkelt och pricksäkert

Så hittar du din borttappade Android

Android Device Manager, en ny webbtjänst från Google som låter dig hitta din försvunna Android-enhet, är nu aktivt för svenska användare. Vi har testat framgångsrikt: så här fungerar det.

Publicerad Uppdaterad

Att kunna hitta en borttappad eller stulen telefon eller surfplatta är en funktion som saknats i Android-telefoner även om vissa tillverkare lanserat egna tjänster. Nu är det i alla fall åtgärdat med Googles lansering av Android Device Manager. Tjänsten nås via en dedikerad webbsida där man loggar in med sitt Google-konto.

Från webbsidan kan man ringa telefonen på maximal volym för att hitta den i hemmet. Detta fungerar även om telefonen är i ljudlöst läge. Väldigt fiffigt men viktigare är de övriga funktionerna i tjänsten, i synnerhet möjligheten att lokalisera telefonen i realtid via Google Maps, radera data – något som kan vara nödvändigt om telefonen innehåller känsliga data – och även återställa telefonen helt.

Att lokalisera telefonen går smidigt. Du bekräftar att det är just den telefon som visas som du vi hitta och Google börjar kontakta telefonen. Det tog bara ett fåtal sekunder innan telefonen lokaliserades och det på ett hyfsat pricksäkert sätt. Inte på gatunummernivå men nära nog.

För att radera innehållet krävs att du aktiverar denna möjlighet i telefonens eller plattans inställningar. Med det gjort behöver du bara klicka på ”Erase Device” så startas processen omgående och telefonen återställs till fabriksinställningar.

När telefonen har återställts slutar Android device Manager att fungera.

Hela processen tog bara några få sekunder, utan krångel.

För att kunna använda tjänsten måste din enhet köra Android 2.2 eller senare.