Speciellt dyrt i Sverige

Så mycket kommer Googles app-licenser att kosta i EU-länderna

Efter att Google beslutat att börja ta ut en licensavgift av telefontillverkare som vill ha företagets appar på sina mobiltelefoner i EU-länder, så kan kostnaden per enhet sticka iväg på uppemot 360 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Google meddelade förra veckan att man kommer att börja ta ut en licensavgift för de mobiltillverkare som vill installera företagets appar på sina Android-enheter. Det hela är ett svar på EU:s rekordböter på motsvarande 40 miljarder kronor, som Google tilldelades för att EU anser att man har utnyttjat sin dominerande ställning med Android och påtvingat tillverkarna flera av sina egna appar. Google har förvisso sagt att man kommer att överklaga beslutet, men i väntan på den processen måste man förstås göra allt man kan för att inte dra på sig ytterligare represalier från EU. Och nu har The Verge kommit över dokument som visar att det kan bli hiskeligt dyrt för tillverkare som vill använda Googles Android-appar på telefoner som säljs i EU. 

Pixeltätheten spelar in

Det handlar alltså om allt från Googles Playstore-app till Google Maps, Google Drive, Gmail och andra appar som nog många i dag tar för givet på en Android-telefon. Enligt dokumentet som The Verge kommit över så ska mjukvarupaketet ”Google Mobile Services” kosta lite olika beroende på vilken mobiltelefon det handlar om och på vilka av EU:s marknader som den ska säljas. Dyrast blir det i Sverige, Norge, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Om man säljer en mobil i något av de teritorierna och den har en pixeltäthet på över 500 ppi så landar licensavgiften på 40 dollar, det vill säga motsvarande cirka 360 kronor, per telefon. För enheter med ppi på mellan 400 och 500 landar beloppet på 20 dollar medan lägre pixeltäthet än så innebär 10 dollar. Licensavgiften införs den första februari nästa år. 

Källa