Telefónica och Wipro nya samarbetspartners

Så satsar Tele2 stort på uppkopplade prylar

Tele2 må vara sist i maskin-till-maskin-spelet bland nordiska operatörerna. Företagets ambitionsnivå är det i alla fall inget fel på.

Publicerad Uppdaterad

Telefónica, Wipro, CSL Dualcom och SIM Services. Där är namnen på de fyra globala samarbetspartners som Tele2 presenterade på onsdagen i samband med lanseringen av en global koncernövergripande satsning på maskin-till-maskin, M2M. Mobil Business var på plats när Tele2 presenterade sin satsning.
– Vi är så bestämda om att data är framtiden, sa Mats Granryd, vd och koncernchef för Tele2, på eventet M2M Talks. Att ge sig in på M2M är ett naturligt steg för oss. […] 

På den egna frågan om vilken roll Tele2 ska inta i sammanhanget var Mats Granryds svar tydlig: Tele2 ska jobba med access, alltså fokusera på sin kärnkompetens som operatör. 
– Vi ska inte konkurrera med våra samarbetspartners, sa senare Rami Avidan, chef för Tele2 M2M Global Solutions.

Han förklarade hur mobiloperatören tänkt kring sin M2M-satsning. 
– M2M skapar värde för kunderna på fyra sätt: genom att minska kostnader, skapa nya intäkter, erbjuda miljövänligare alternativ och förenkla utrullningen av tjänster och produkter på en global nivå genom att vi levererar en standardlösning som fungerar globalt.

I samband med satsningen har Tele2 rekryterat M2M-experter och utvecklat nya centraliserade affärsprocesser. Utöver den befintliga plattformspartnern Jasper Wireless presenterade operatören en rad nya samarbetspartners.
– Tele2:s strategi är mycket tydlig: det är inte via partners utan tillsammans med partners som vi kommer att vinna M2M-kriget och kunna leverera lösningar. Och vi jobbar med alla olika typer av partners, det vill säga alla partners som adderar värde. Vi har därför lanserat ett partnerprogram, där ingår affärspartners, teknikpartners och ett nytt koncept som vi kallar MIVA (M2M Internet of things vertical alliances).

Tele2 presenterade inte mindre än fyra nya samarbetspartners, varav Wipro, en av världens största systemintegratörer och, lite otippat, globala operatören och konkurrenten Telefónica var de största. Tele2 blir framöver Wipros infrastruktursleverantör i Europa, mellan samarbetet med Telefónica handlar om större affärer inom bilindustrin.