Så ska priserna sänkas

Publicerad Senast uppdaterad

- Det är, i det närmaste, oligopol som råder på mobilfronten. De tre operatörerna som finns har samma höga priser, säger Jonas Edgren, tillförordnad VD på Telenordia.

Samtalspriserna när det gäller mobiltelefoni i Sverige ligger fortfarande på en hög nivå jämfört med de flesta andra länder. Och Telia skulle även önska att de kunde sätta stopp för de nya uppstickarna inom den fasta telefonin, när det gäller samtalspriser mellan fast- och mobil telefoni.

- Ja, det finns önskemål inom Telia att stoppa utlandshubbing, säger Charlotte Züger, informationsansvarig på Telia Mobile.

Hubbing innebär att uppstickarna tar samtalen, från till exempel det fasta nätet till det mobila nätet, svängen om någon utländsk operatör. Därmed kommer de undan med de mycket lägre priserna som Telia har avtalat med de utländska operatörerna.

Ingen tar Telias önskan på allvar

Att Telia skulle lyckas med sina ambitioner är det dock ingen som på allvar tror på. Post- och telestyrelsen har en gång för alla slagit fast att det är lagligt att "hubba". Att de utländska operatörerna skulle gå med på att förändra avtalen med Telia till sin egen nackdel är inte heller troligt.

- De svenska mobiloperatörerna genererar oerhört stora intäkter, det rör sig om enorma marginaler, jämfört med många av de utländska operatörerna. Att det skulle vara dyrare att driva ett nät i Sverige än i stort sett alla andra länder, tror jag inte på, säger Jonas Edgren.

Markus Boberg, informationsansvarig på Utfors, kallar både lagstiftningen och myndigheterna för tandlösa.

Men det håller inte Ann-Marie Engvall, direktör för Post- och telestyrelsen, med om.

- Vi har fått två nya lagar som vi tror kommer att förbättra konkurrensen. Dels är det nationell roaming och dels är det tredjeparts-accessen som gör att operatörerna är skyldiga att upplåta nätkapacitet. Nedläggningen av NMT900 frigör också nya frekvenser. De här två lagarna kommer att underlätta för nya operatörer på marknaden, tror Ann-Marie Engvall.

(Nationell roaming började gälla från och med 1 juli. I praktiken träder dock lagen i kraft i och med att nya spelare kommer ut på planen i och med 3G).

God förutsättningar för ökad konkurrens

I och med UMTS-licenserna, som delas ut i november, ska tre operatörer bli fyra.

- I och med det tror jag att det finns goda förutsättningar för att konkurrensen tar fart, vilket också kommer att sänka priserna för konsumenterna, säger Ann-Marie Engvall.

Det faktum att man som operatör inte behöver ha egna nät, utan köper nätkapacitet i de befintliga näten, kommer underlätta för nya parter på marknaden, menat PTS. Framför allt hoppas man att fokuset ska riktas mer mot innehåll och tjänster i framtiden.

Den operatör, oberoende om man har eget nät eller inte, som har de mest attraktiva tjänsterna till lägst pris får också de flesta kunderna.

Att det ska bli lättare att byta operatör och att bindningstiderna för abonnemang ska bli kortare än i dag är också något som PTS hoppas på.

Mobiloperatörerna själva tycker naturligtvis inte alls att konkurrensen är för dålig.

- Nej, jag som är mitt i det anser att konkurrensen i Sverige är hård i dag, säger Johan Holmgren, informationsansvarig på Europolitan.

Vidare tycker han att det ger en missvisande bild att enbart jämföra samtalspriser olika länder emellan. Detta eftersom man då inte ser till hela marknadssituationen, subventioner av telefoner, till exempel.