Milstolpe för Opera

Så ska Telenor erbjuda bufferfri video

Alcatel-Lucent och Telenor har ingått ett globalt avtal som avser optimeringen av operatörens mobila videotrafik i realtid.

Publicerad Uppdaterad

Videotjänster som Youtube och Netflix sätter stor press på operatörernas mobila nät. Som ett led i att erbjuda en bufferfri videoupplevelse har Telenor ingått ett globalt avtal med Alcatel-Lucent, som avser optimeringen av operatörens webbtrafik, i synnerhet videotrafik.

Affären innebär att Alcatel-Lucent implementerar Contexstreams sessionkontroller som automatisk dirigerar videotrafiken till Skyfire Rocket Controller och Optimizer, Operas virtualiserade mjukvara för videooptimering. Optimeringen sker i realtid och justeras automatiskt enligt den enhet som är uppkopplad. Alcatel-Lucents egna utrustning används till att kortsiktigt cacha populärt innehåll där abonnenten befinner sig, samt för att övervaka och optimera mobilnätet.

Implementeringen avser Telenors 2G-, 3G- och 4G-nät I elva lander och ska förbättra användarupplevelsen och samtidigt minska bandbreddsanvändningen och öka kapaciteten i nätet, skriver Alcatel-Lucent I ett pressmeddelande idag. Alcatel-Lucent presenterade en ny strategi förra veckan, och talade bland annat om företagets ambition att samarbeta mer med andra leverantörer. 

Affären kan också ses som en viktig milstolpe för Opera, som köpte upp Skyfire i februari, som ett led i satsningen på mobila operatörer.