Andas liv i en gammal dator

Så testar du Googles nya operativsystem

Nu ska fler datorer kunna användas som Chromebook.

Publicerad Uppdaterad

Google har släppt ett nytt operativsystem i form av Chrome OS Flex, vilket är en ny version av Chrome OS som används i Chromebook-datorer. Operativsystemet är tänkt att ersätta en datorns befintliga operativsystem och därmed ”förvandla” datorn till en Chromebook. Googles tanke med det nya operativsystemet är att ge nytt liv åt gamla datorer så att de kan användas som en Chromebook i stället för att hamna på skräphögen om de inte orkar med moderna operativsystem. För tillfället vänder sig Chrome OS Flex främst till företag och skolor, men det går även för privatpersoner att få tillgång till förhandsversionen av operativsystemet.

Google är dock noga med att det finns skillnader mellan det Chrome OS som används i Chromebook och Chrome OS Flex, främst på grund av hårdvarurelaterade orsaker. Chrome OS Flex har exempelvis inte stöd för Androidappar eller så kallade ”Parallels Desktop”, samt att verifierade uppstarter och att Googles säkerhetschipp från vanliga Chromebooks saknas. Chrome OS Flex kan inte heller uppdatera datorernas BIOS eller UEFI, utan det måste göras tillgängligt från datortillverkaren.

Om du vill testa operativsystemet hittar du mer information hos Google, och operativsystemet kan köras på ett USB-minne innan du eventuellt väljer att installera det på en dator.

Källa