"I have altered the deal. Pray I don't alter it any further."

Safirtillverkare anklagar Apple för fult spel

I efterdyningarna av safirglastillverkaren GT Advanced Technologies konkurs har dokument offentliggjorts där företaget anklagar Apple för suspekta affärsmetoder.

Publicerad Uppdaterad

Bland förhandsryktena inför lanseringen av Iphone 6 visade sig det mesta stämma - utom att ingen av modellerna hade skärm av safirglas. Strax därefter gick Apples leverantör av safirglas, GT Advanced, i konkurs. GT Advanced skyller konkursen på Apple och har dragit saken till domstol, vilket gör att deras syn på saken nu är offentlig handling.

Enligt GT Advanced använde sig Apple av klassisk så kallad "Bait and Switch"-taktik, det vill säga att man ingick ett avtal på vad som GT Advanced tyckte var fördelaktiga villkor, sedan ändrade man successivt villkoren till Apples fördel när GT Advanced redan förbundit sig till affären.

Förra hösten erbjöd sig Apple att köpa 2600 ugnar av GT Advanced för att göra safirkristallglas till framtida produkter, enligt ryktet Iphone 6. GT Advanced tackade ja till avtalet, som i praktiken gjorde Apple till deras enda kund då de inte skulle ha kapacitet att leverera till andra samtidigt.

Under de följande månaderna skedde förhandlingar kring pris och andra detaljer tills Apple helt plötsligt krävde ett helt annat avtal. Enligt det nya förslaget skulle Apple inte längre köpa några ugnar, utan GT Advanced skulle få låna pengar av Apple för att köpa ugnarna själva. Enligt det förslaget låg all ekonomisk risk på GT Advanced, samtidigt som Apple inte förband sig till att köpa safirglas av dem. Samtidigt införde man krav på att GT Advanced inte fick göra affärer med andra konsumentelektronikföretag med hot om tunga ekonomiska pålagor om man inte uppfyllde Apples krav.

När GT Advanced uttryckte sina tvivel använde Apple enligt dem direkt mobbning och sade åt dem att alla deras underleverantörer hade liknande villkor, så "put on your big boy pants and accept the agreement" (ungefär "sluta bete er som en barnunge och acceptera avtalet").

GT Advanced accepterade till slut avtalet, som innebar att företaget saknade inkomst så länge Apple inte beställde safirglas för mer än vad GT Advanced lånat pengar av dem för. Med 1300 anställda och ett Apple som ständigt ställde nya krav och synpunkter på materialet utan att lägga några större beställningar gick företaget till slut i konkurs, efter att Apple kostat dem 900 miljoner dollar.

GT Advanceds vittnesmål är inte det enda liknande om Apples hårda sätt att behandla sina underleverantörer, men det ska ändå sägas att det är den ena partens version av händelseförloppet, och att Apples version ännu inte kommit ut i offentligheten.

9to5Mac som rapporterat om saken har de fullständiga dokumenten att läsa på sin hemsida.

Källa