https://www.mobil.se/nyheter/sakerhetsforskare-25-smartphone-modeller-bar-pa-sarbarheter
565700
Nyheter
Kan ge hackare öppet mål

Säkerhetsforskare: 25 smartphone-modeller bär på sårbarheter

Bild: Davide Restivo/Flickr
Säkerhetsforskare har i samband med konferensen Def Con i Las Vegas presenterat 47 sårbarheter i den fasta programvaran hos inte mindre än 25 smartphone-modeller med Android.

Säkerhetskonferensen Def Con brukar bjuda på en del tråkiga insikter, och en av årets nedslående nyheter är att den fasta programvaran och även standard-apparna i många smartphone-modeller är fulla av sårbarheter. Inte mindre än 25 smartphone-modeller ska enligt säkerhetsforskarna bära på sammanlagt 47 sårbarheter. Det handlar om allt från mindre harmlösa säkerhetsbrister som riskerar att krascha enheterna till mer allvarliga säkerhetshål som kan ge hackare full kontroll över telefonerna. 

Flera stora tillverkare

Flera mindre och relativt okända tillverkare förekommer på listan över drabbade enheter, men också en del stora etablerade tillverkare. Telefoner från Sony, ZTE, Nokia, LG och Asus finnns till exempel representerade på listan. De allvarligaste av sårbarheterna gör det möjligt för en potentiell förövare att ta emot och sända SMS-meddelanden från telefonerna, ta skärmdumpar och spela in det som händer på skärmen. Hela listan på telefonmodellerna och deras respektive sårbarheter hittar du här.